Veolia plaanib Aardlapallu jäätmekütuse tootmist

Martin Pau
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jäätmekütuse tootmine Jõelähtmel.
Jäätmekütuse tootmine Jõelähtmel. Foto: Peeter Langovits

Jäätmefirma Veolia plaanib rajada Aardlapalu suletud prügila juurde jäätmekütuse tehase, kuid Tartu linn peab vajalikuks korraldada parima prügitöötlusviisi selgitamiseks konkursi.


Veolia Keskkonnateenuste tegevdirektor Argo Luude ütles, et jäätmekütuse tootmise mõttekus peaks klaaruma hiljemalt sügiseks.



«Kui asjast asja saab, siis selle aasta teises pooles võiks alata proovitootmine ja tootmine järgmisel aastal,» lausus Luude.



Kuu aja eest käivitas Tallinna Prügila Harjumaal Jõelähtmel jäätmekütuse tehase, mis suudab toota aastas 20 000 tonni kütust, lastes purustajast, metallieraldajast ning sõeltest läbi 40 000 tonni segajäätmeid.  Aardlapalu jäätmetehas võiks käidelda kuni 35 000 tonni segajäätmeid aastas.



Müüa saaks Lätti


Tallinna Prügila, mille aktsiaist kuulub 65 protsenti Veolia Keskkonnateenuste emafirmale Veolia Umwelt­­ser­­vice Beteiligungs­­verwaltungs GmbH, müüb jäätmekütuse praegu põletamiseks Lätti, Riiast mõnekümne kilomeetri kaugusel asuvasse Brocne tsemenditehasesse.



Argo Luude arvates oleks Brocne tehas arvestatav pretendent ka tartlaste prügist saadavale jäätmekütusele, kuid läbirääkimiste käigus võib selguda, et mõnd Tartu katlamaja täiustades saaks seda kohapeal põletada.



Hind olgu soodne


Tartu linnavalitsuse linnamajanduse osakonna juhataja Rein Haak ütles, et lihtsalt otsustuskorras linn kui Aardlapalu prügila omanik Veolial jäätmekütuse tehast sinna rajada ei lase.



«Loomulikult ei saa linn olla vastu sellele, kui prügilasse veetavate jäätmete maht väheneb,» nentis Haak. «Kuid on olnud arutlusteema, et linn kuulutab konkursi ümberlaadimise järgse jäätmekäitluse kohta, tagamaks elanikele võimalikult soodne veohind.»



Haak märkis, et lisaks jäätmekütuse tootmisele on mõeldav ka näiteks segajäätmete aunkompostimine või masspõletusse saatmine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles