Lapsed raiusid lood raamatutesse

Elina Randoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rasmus Vider (3-a) näitab omatehtud raamatut, tema selja tagant paistavad lasteaiakaaslaste kirjandusteosed.
Rasmus Vider (3-a) näitab omatehtud raamatut, tema selja tagant paistavad lasteaiakaaslaste kirjandusteosed. Foto: Sille Annuk

«Üks nutikas mees tahtis endale osta autot ja maja, aga mõlema jaoks ei jätkunud raha. Kuid siis tuli tal väärt mõte ja nii ta ostiski endale ratastega maja,» kirjutab oma raamatus Rasmus Vider.


Kolmeaastase Rasmuse päris enda tehtud raamatus «Kuidas üks nutikas mees sai endale auto ja maja» rohkem juttu ei olegi, aga see-eest on palju pilte. Raamat valmis peamiselt koostöös isaga. «Emme ka aitas natuke,» täpsustab varsti neljaseks saav Rasmus.



Kuna poiss ise veel kirjutada ei oska, siis on tekst välja prinditud, aga pildid on kõik Rasmuse joonistatud. «Neli päeva läks,» arvutab ta raamatu tegemiseks kulunud aega.



Rukkilille lasteaia saalis on Rasmuse nutika mehe raamat aga nagu piisk meres, sest kokku on seal vanematega kahasse tehtud teoseid üle viiekümne. Põnne endid on väikses lasteaias ainult 130 ringis. Oma raamatute tegemine emakeelepäeva ja lugemisaasta puhul pakuti lapsevanematele välja vabatahtlikkuse alusel.



Kõik aitasid


Juhataja asetäitja Anu Turu ütles, et vanemad alguses alati moepärast natuke virisevad, et «jälle peab midagi tegema», aga peagi kääritakse käised üles ja «kohustusest» saab tore aeg koos lapsega.



Lasteaia juhataja Kaja Vaa­bel märgib, et kaasa lõid ka vanemad õed-vennad. «Siin on lapse käekiri, tal käib vanem õde koolis, eks see kirjutas,» näitab ta üht suurt juturaamatut. Ka ühest venekeelsest perekonnast pärit last aitas ilmselt vanem õde, kes käib eesti koolis.



Lai valik


Lisaks juturaamatutele on valikus ka päris korralikku teatmekirjandust. Näiteks viieaastane Katrin Kotselainen tegi emaga koos riigilippude kogumiku. Katrin värvis lipud õiget värvi, kleepis need raamatusse ja kirjutas ka riiginimed juurde. Tõsi küll, ema kirjutas need enne paberi peale õigesti ette.



Emakeelepäeva puhul kutsuti lasteaeda külla lastekirjanik Heiki Vilep, kes lastele näitusele pandud raamatuid tutvustas ja ka natukene keelest rääkis.



Kuna kirjanikuhärral on aga varsti ümmargune sünnipäev tulemas, siis pandi ta ringi keskele istuma, lauldi talle ja kingiti isejoonistatud kaart.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles