Eesti saadab rahvusvahelisele füüsikaolümpiaadile üheteistkümnendiku

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pildil Tartu Ülikooli füüsikud, kes propageerivad oma eriala.
Pildil Tartu Ülikooli füüsikud, kes propageerivad oma eriala. Foto: Margus Ansu

Iga-aastaseid vabariiklikke füüsikaolümpiaade korraldav Tartu Ülikooli teaduskooli peaspetsialist Oleg Košik tõdes, et tänavusel võistlusel paistsid silma just üheteistkümnendikud. Veelgi erakordsem on aga asjaolu, et põhikooli arvestuses võitis olümpiaadi tüdruk.


Möödunud nädalavahetusel võistles Tartus sadakond Eesti parimat füüsikahuvilist õpilast, lahendades teoreetilisi ja praktilisi ülesandeid. Gümnaasiumite arvestuses tuli võitjaks Tartu Hugo Treffneri gümnasiumi 11. klassi õpilane Ants Remm.



Esikoha saavutanud füüsikatundja esindab Eestit ka suvel Horvaatias Zagrebis peetaval rahvusvahelisel füüsikaolümpiaadil. Lisaks tiitlile pälvis Remm ka Tartu Ülikooli füüsika instituudi eripreemia - sülearvuti.



Olümpiaadi korraldaja Oleg Košiku sõnul oli paremusjärjestus sellel olümpiaadil üsna erakordne, kuna tervelt viis esimest kohta läksid 11. klassi õpilastele. Esimene abiturient oli alles kuues.



Hoopis enneolematu on aga see, et põhikooli vanuserühma võitis õrnema soo esindaja, Tallinna reaalkooli 9. klassi õpilane Sandra Schumann.



Schumannile määrati kirjastuse Avita 3000 krooni suurune stipendium. Avita stipendiumid said veel esimese järgu diplomi saanud Gustav Adolfi gümnaasiumi 11. klassi õpilane Madis Ollikainen ja Jaan Toots Tallinna tehnikagümnaasiumi 9. klassist.



Vastavalt füüsikaolümpiaadi žürii otsusele pälvisid Swedpanga 1000 krooni suurused Benoit' Mandelbroti stipendiumid Tallinna reaalkooli õpilased Siim Liiser, Kadi Liis Saar, Kert Pütsepp, Ivar Kiitam, Erik Tamre ja Uku-Kaspar Uustalu, Pärnu Koidula gümnaasiumi õpilased Andres Jaanson ja Gerli Viikmaa, Sander Siim Tallinna Vanalinna hariduskolleegiumist ning Kaur Aare Saar Tallinna inglise kolledžist.



Košik lisas, et läbi aastate tulevad Eesti tugevaimad füüsikatundjad Tallinnast, Tartust, Pärnust ja Viljandist. Varasemalt olid alati väga tugevad ka Narva koolide õpilased, kuid viimastel aastatel ei ole Narvast ega ka mujalt venekeelsetest koolidest pärit õpilased auhinnalistele kohtadele tulnud.



Kokku kutsuti piirkonnavoorude tulemuste alusel olümpiaadile 112 parimat 8. -12. klassi õpilast. Ülesannete lahendamiseks oli aega viis tundi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles