Mille järgi teete valimisotsuse?

Jüri Saar
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kerli Orav-Puurand
Kerli Orav-Puurand Foto: SCANPIX

Eve Punt (45)

Kirjakandja

Veel ei ole otsus tehtud. Mõtlen ja kaalun veel. Arvan, et otsus tuleb kohapeal. Vaatan reklaame, loen programme, aga laps on mul kõva reformierakondlane. Kas tuleb otsus ehk selle järgi.

Muidugi on nii, et kes liiga suuri lillemägesid lubab, siis need lubadused ei ole täitunud. Praeguse linnavõimuga olen ma küll ka täitsa rahul.

Kerli Orav-Puurand (36)

Õpetaja

Ikka lähen valima, otsuse teen sisetunde järgi – elukogemus, teadmised. Innukalt reklaame ei vaata, koosolekutel ei käi. Eks neid valimisi ole juba olnud ka, osaletud ka. Aga mul on juba teadmine, keda ma valin. Ma ei ütleks, et iga kord üht ja sama inimest valin, aga erakond püsib küll enam-vähem sama.

Selleks, et valimisliit või erakond oleks valimisväärne, peab see olema intelligentne ja arukas. Peaks lubama õpetajatele kõrgemat palka … Kuna ma ise ei ole ettevõtja, siis toredad lubadused ettevõtluse hääks jätavad mind üsna külmaks, aga et jalakäijana oleks elu ilus ja muu säärane, läheb korda. Et koolid oleksid ilusad.

Ma valin ikka erakonda, nad ei ole küll suurt midagi teha saanud, aga ma loodan, et kui nad midagi teha saavad, läheks ehk elu ilusamaks.

Malle Ranne (73)

Pensionär

Eks ma hääletan sugulase poolt, aga ma ei mäleta, mis nimekirjas ta on.

Ma ei vali erakonda, valin inimest. Ise olen mõttelaadilt roheline ja ka erakonna liige, aga valin teisi. Midagi hakkas vastu nende jagelemiste ajal, aga ma pole ka teise erakonda läinud.

Kuidas valikut peaks tegema? Tavaliselt on minul ikka otsene kontakt olnud. Tuntuse aste on oluline, kui on ikka täiesti tundmatud nimed, enne valimisi midagi ei tee selle heaks, siis hing ei lähe vastu.

Ega sel ei ole vahet, mis erakond on, ma ei teagi, miks. Inimene ise annab erakonnale väärtuse, mitte erakond. Ma loen küll erakonna nimekirja läbi, aga mul on kandidaat silmade ees. Ja ma lähen eelvalimisele, olen juba aastaid nii teinud. On mugavam.

Eino Kivi (86)

Pensionär

No andke nõu. Ega ma ka ei tea, mis see õige on.

Valimas olen käinud küll alati. Et oleks esindaja, kes meie õiguste eest seisaks. Eelmisel korral läks küll täkkesse, midagi halba meelde ei tule.

Eks ma ikka vaatan reklaame ka, aga ma olen rahul, praeguse linnapeaga olen ka rahul. Alati saab paremini, aga valin ikka sama erakonda. Nad on jätnud sümpaatse mulje. Mõned ütlevad, et on küll juba 15 aastat olnud, aga kogemusi selle võrra rohkem.

Alar Tarto (28)

Projekteerija

Valin selle järgi, mida olen uudistest kuulnud ja kuidas kandidaadid end debattidel suudavad selgeks teha. Ka selle järgi, mis nad juba on teinud. Ega ma ise ei ole veel välja mõelnud, kelle poolt hääletan, nimekiri on peaaegu kindel ja inimene on peaaegu kindel. Genialistide klubis on üks debatt, sinna lähen kohale. Varem ei ole ma sellistel käinud.

Eks see on ju ka tähtis, mis on seni tehtud, aga uutest tulijatest, kes ei ole esindatud, nende kohta teab ilmselt vähem. Ma pigem olen mõelnud seekord valimisliitu, nemad on uued tulijad. Vaatame, kuidas läheb. Tartus on küll see, et Reformierakond on jäänud liiga pikalt pidama, tundub, nagu asjad oleks seisma jäänud. Vaja on värsket verd.

Urmas Randma (51)

Trükkal

Valin nagu alati. Nad on kogu aeg võimul olnud ja hästi teinud. Alati saab paremini teha, aga lootma peab, et nad teevadki. See on ju näha ka, mis on Tartus tehtud. Selle järgi saab hinnata. Eks skandaalid ja kriitika käivad ju ikka poliitika juurde.

Küsitles Jüri Saar

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles