Homsest algab kohalikel valimistel hääletamine

Jüri Saar
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu linna valimiskomisjoni esimees Jüri Mölder ütles eile kaubamajas, et kõik jaoskondade valimiskomisjonid on homme algavaks eelhääletuseks valmis, ruumid saavad viimast lihvi.
Tartu linna valimiskomisjoni esimees Jüri Mölder ütles eile kaubamajas, et kõik jaoskondade valimiskomisjonid on homme algavaks eelhääletuseks valmis, ruumid saavad viimast lihvi. Foto: Margus Ansu

Homme kell 9 algab kohalike valimiste hääletamine internetis ja kell 12 tehakse lahti nn maakonnakeskuste jaoskonnad, mida Tartus on kuus.

Elektroonilise hääletamise võimalus on ööpäev läbi 16. oktoobrini, mil see lõpeb kell 18.

Homme keskpäevast on Tartus eelhääletamiseks avatud kuus maakonnakeskuse valimisjaoskonda. Kõik need on kaubanduskeskustes: Eedenis, Nõlvaku Prismas, Annelinna keskuses, Tartu kaubamajas, Taskus ja Lõunakeskuses.

Nendes saavad hääletada kõik valijad sõltumata oma registrijärgsest elukohast. Maakonnakeskuses eelhääletamine kestab pühapäevani. Jaoskonnad on lahti kell 12–20.

«Valijale pakutakse mugavusteenust,» sõnas Tartu valimiskomisjoni esimees Jüri Mölder. «Igas maakonnas on selliseid jaoskondi vähemalt üks. Tartu kõik kuus kaubanduskeskuste jaoskonda võimaldavad väljaspool elukohta hääletamist.»

Eelhääletamine kõigis valimisjaoskondades algab tuleval esmaspäeval, ka siis on maakonnakeskuse jaoskondades võimalik hääletamine väljaspool elukohajärgset valimisjaoskonda. Jaoskonnad on lahti kell 12–20.

Eelhääletamise ajal saab valida ka valija asukohas – näiteks haiglas või hooldekodus – ning kinnipidamiskohas. Mölder märkis seejuures, et vajaduse korral koju saab valimiskasti tellida üksnes valimispäeval, mis on 20. oktoobril.

Mölder märkis, et tänavu on uudne see, et elektrooniline hääletamine ja eelhääletamine algavad samal päeval ja kestavad sama kaua. Nii ei saa öelda, et üht hääletamisviisi on teisele eelistatud.

Kaubakeskustes olid eile valimisjaoskonnad juba leitavad, nende sisustamine oli siiski veel pooleli. See töö jätkub täna.

«Valimiskomisjonid on komplekteeritud, arvan, et oleme valmis,» sõnas Mölder. «Ei ole küll lõpuni selge, mida toob kaasa see maakonnakeskustes hääletamine, neli lisapäeva ja kuus kaubanduskeskust, valimiste korralduses tervikuna. Kui palju siis traditsioonilisele valimispäevale hääletajaid jääb.»

Suur küsimus on, kui palju on Tartus mujalt pärit hääletajaid.

«Tartu linn muutub valimiste mõttes järjest rohkem kogu maakonda teenindavaks,» ütles Mölder.

Valimiskomisjoni esimees hoidus andmast soovitust, millal on kõige mugavam hääletamas käia. Ta lisas, et jaoskonnad on püütud teha piisavalt suured, aga kui ka mõnikord peaks järjekord tekkima, möödub see ruttu.

Valimiste kohta kerkivatele küsimustele saab vastuseid kodulehelt vvk.ee või infotelefonil 631 6633.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles