Kolm minutit telekaamera ees. Ilma duublita

Jaan Olmaru
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

«Käesolevaga annate tähtajatu loa enda kujutise salvestamiseks, selle edastamiseks ning üldsusele suunamiseks televisiooni või interneti vahendusel tähtajatult ja piiramatu arv kordi.»

Just sellise resoluutse teksti vuristab vabatahtlik tudengineiu Merke Maria Alev ette rahvusringhäälingu Tartu tele- ja raadiostuudiosse äsja sisse astunud õhetava näoga Olev Rajule ning palub tal esitada isikut tõendav dokument.

On reede hommik, kell saab kohe üheksa. Täpselt tunni pärast algab Tartu linna ja lähivaldade valimisnimekirjade esindajate telesalvestus. Oma sõnumi ettelugemiseks on kõigil aega täpselt kolm minutit ning võte tehakse ilma ühegi duublita.

«Keskerakond?» uurib noor neiu edasi. «Vanasti olin,» muigab staažikas poliitik ja Tartu ülikooli majandusprofessor. «Aga Keskerakonnast on meil Aadu Must?» «Aadu ei tule. Tal on täna õppetöö,» põhjendab Raju oma ilmumist ning loeb neiu nõudmise peale ette oma meiliaadressi: «Olev, punkt, raju, ätt, uu, tee, punkt, jee, jee.»

Raju saabumise hetkeks on kohale jõudnud juba sotside esindaja Tõnu Ints, Tähvere vallas kandideeriv Kristel Kriisa ja Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna linnapeakandidaat Henn Käärik.

Valged särgid ja lipsud

Kümme minutit hiljem saabub valge särgi ja lilla lipsuga Urmas Kruuse. Ka temalt nõutakse dokumenti. «Selle kohta öeldakse, et usalda, aga kontrolli,» naerab linnapea. Kohe Kruuse järel astub sisse IRLi esinumber Peeter Laurson, sedapuhku valge särgi ja sinise lipsuga.

Umbes poole kümneks on kohal kõik selleks võttepäevaks registreeritud kolmteist kandidaati, kleepsudega numbrid rinnas, ning istuvad nn soojendusruumis. Saate tegevprodutsent Tiit Kimmel näitab suurelt ekraanilt esinemisjärjekorda ning selgitab kõigile, kuidas salvestus käib.

«Uskuge mind, enne tasub harjutada,» jagab Kimmel soovitusi ning näitab kõnepulte, mis olid Eesti televisioonis kasutusel ka presidendivalimiste viimastel debattidel. Tõenäoliselt võetakse need taas kasutusele ka järgmisel kevadel, kui tulevad europarlamendi valimised.

«Europarlamendi valimised jäävad kevadel ära. Euroliit kukub enne kokku,» hüüab Raju.

«No sinu skeptitsismil ei ole ka piire,» pahvatab Kruuse.

«Mina olen optimist. Mitte kunagi ei ole nii hull, et enam hullemaks minna ei saa,» lõõbib Raju poliitilisele konkurendile vastu ning lausub seejärel tudengitele: «Ärge meie juttu uskuge, me olemegi sellised lõuapoolikud.»

«No kui kaamera ette jõuame, siis on näha, kui kõvad lõuapoolikud me oleme,» krutib Kruuse pinget.

Salvestuseni on jäänud vähem kui pool tundi. Keegi teeb paberile viimased märkusi, teine harjutab mõttes lugemist. Raju süveneb mingisse trükitud teksti, millel pealkiri «Raha olemus ja euro kasutuselevõtt.» Märkus siia ja märkus sinna. Mõni lõik tõmmatakse pastakaga tervenisti maha.

Mõne tudengi koolitöö? «See on abilinnapea (Argo Annuki (IRL) – toim) kursusetöö. Sellist putru pole ammu näinud. Aga eks on ka hullemaid olnud,» kommenteerib professor.

Enne salvestuse algust viiakse kõik kandidaadid korraks stuudiosse. «Võite alustada kasvõi Hegeli filosoofiast, aga meie soovitame alustada turvaliselt. Oma nimest näiteks. Ja parem on seda mitte paberilt maha lugeda,» märgib tegevprodutsent.

«Kas Hegeliga peab alustama või võib alustada?» täpsustab filosoofiadoktor Käärik üle.

«Kui väga tahate, siis miks mitte,» vastab Kimmel.

«Mina olen nõus,» hüüab Raju.

Stuudios saavad kõik öelda kaamerasse oma pöördumise algussõnad ning seejärel saadetakse kandidaadid taas ooteruumi.

Tähelepanu! Käima!

Algab salvestus. Tudengid Elisabeth Kungla ja Greta Külvet juhatavad esimese kandidaadi stuudiosse.

«Arts, vaata fookust palun!» hüüab režissöör Mati Kark operaator Arvo Mägile. «Natukene suurem plaan ... Pane veel üks törts. Jah, jäta nii! Tähelepanu! Käima!»

«Tere! Mina olen Priit Lomp, Haaslava vallavanem,» alustab vali-mind-mees pöördumist ning lõpetab, kui aega on jäänud veel minut ja kolmkümmend kuus sekundit.

«See on siiani kõige lühem esinemine olnud,» märgib Tartu stuudio juhataja kohusetäitja Aivi Parijõgi, kes täidab seekord režissööri assistendi ja toimetaja ülesandeid. Kimmel täpsustab, et Tallinnas sai üks mees lausa viieteistkümne sekundiga hakkama. Üks olla aga pannud kogu kolmeminutilise teksti luulevormi. Teine öelnud kohe ära, et tema on protestikandidaat ja astub valituks osutumise järel kohe tagasi.

Riburada pidi käivad kaamera eest läbi Radž Sauk (Uus Luunja), Heino Saar (Koduvald Luunja) ja Madis Masing (Ühtne Mäksa). Järgmisena viib Greta Külvet kaamera ette Tõnu Intsu (SDE). «Ma vist lõpetan sutsu varem,» lausub Ints enne salvestust saatuslikuks saavad sõnad.

Algus on Intsul hoogne, kuid umbes viiekümne sekundi pärast takerdub mõte. Tekib paus. Ints teeb kaamerasse kummalise naeratuse ja püüab pimestavate prožektorite valguses leida paberilt õiget järge. Paus venib veel ning lõpuks otsustab kandidaat, et seda klippi ei saa eetrisse anda.

«See on iga kandidaadi õigus ja inimese enda otsus,» märgib Parijõgi. Tartus loob Ints pretsedendi, kuid Tallinnas oli katkestajaid paar-kolm.

Pärast Intsu käivad stuudiost läbi ka Olev Raju (Keskerakond), Urmas Kruuse (Reformierakond), Peeter Laurson (IRL), Gea Kangilaski (valimisliit Vabakund), Imre Mürk (Isamaaline Tartu Kodanik), Margus Sarap (Tartu linna üksikkandidaat) ning Tähtveres kandideeriv Kristel Kriisa (Reformierakond).

Kõik klipid jõuavad ETV2 eetrisse 7. oktoobril kell 14.30 ja kordusena pärast südaööd. Sel nädalal salvestatakse Tartus veel Valga-, Võru- ja Põlvamaa kandidaate.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles