Tartlased pääsevad koolikatsete rallist

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Talvisel mänguväljakul hullavat Joonatan Kaske ootab septembris ees koolitee.
Talvisel mänguväljakul hullavat Joonatan Kaske ootab septembris ees koolitee. Foto: Sille Annuk

Märtsis ootab enamik Tartu koolidest avaldusi lapsevanematelt, kelle lapsed sügisel nende kooli esimesse klassi tulla tahavad.


Seitsmeaastane Joonatan Kask, kes sel sügisel õppuriteed alustama peab, räägib kodus juba ammu koolipoisijutte. Tema vanemad Marita ja Tanel Kask aga on paar aastat pead murdnud selle üle, millises koolis nende poeg esimesse klassi minna võiks.



Nüüd on käes otsustamise aeg, sest märtsikuus hakkas enamik Tartu linna koole vastu võtma avaldusi neilt, kelle laps esimesel septembril kooli tulla tahab.



Tallinnas läks teeninduspiirkonnata koolidesse esimese klassi katsetele registreerumine käima väga suure hooga, Tartus võrdväärset koolirallit ei näe.



Härma meelitab


Tamme gümnaasiumi algklasside õppealajuhataja Kar-men Adov sõnas, et sellist olukorda ei saagi tekkida, sest siin on kõigil koolidel peale ühe oma teeninduspiirkond.



«Tallinna segadus tuletab vähemalt kõigile lapsevanematele meelde, et on aeg lapse koolile mõelda,» ütles Adov.



Tartu ainsasse teeninduspiirkonnata kooli Miina Härma gümnaasiumisse on tung siiski suur.



Esimesse klassi tulla tahtjate avaldusi võetakse seal vastu kuni 19. märtsini, aga juba praegu on registreerunuid peaaegu kolm korda rohkem kui kohti.



Parem vähem stressi


«Praegu on kirjas 131 tahtjat ja kahes avatavas klassis on kohti 48,» sõnas Miina Härma gümnaasiumi õppejuht Mare Räis.



Mullu soovis tema sõnul Miina Härmasse esimesse klassi tulla 172 last. Räis lisas, et kuna õppepäevale registreerumiseks on kaks nädalat aega, on ka sel aastal oodata mullusega sarnast soovijate hulka.



Joonatan Kase ema Marita Kase sõnul nemad Miina Härma peale kuigi palju isegi ei mõelnud.  «Nii väikesele lapsele ei ole veel vaja suurt õppimise stressi,» sõnas ta.



Kask lisas, et alates esimesest klassist humanitaarsuunda valida on tema arvates vara, sest väikese lapse puhul ei ole veel kindel, mis talle kõige paremini sobib. Kindlat otsust neil veel ei ole, kuid kõige tõenäolisemalt sammub Joonatan esimesel septembril sisse kodulähedase Kivilinna gümnaasiumi uksest.



Laps läheb kooli


• Igal lapsel on koht selles koolis, mille teeninduspiirkonnas ta elab.


• Kui on vabu kohti, võetakse igasse kooli lapsi ka väljastpoolt teeninduspiirkonda.


• Kui koolis on näiteks muusika eriklass, võetakse ka sinna sobivuskatsete alusel esmajärjekorras kooli teeninduspiirkonna lapsi.


•Vabu kohti mujalt tulijatele jaotatakse tavaklassidesse taotluste sisseandmise järjekorras, aga näiteks muusikaklassidesse ka katsete järgi.



Katsed kõigile 1. klassi


• Miina Härma kaks klassi – vastuvõtt õppepäeva tulemuste alusel.


• Karlova gümnaasiumi muusikaklass – ainult muusikalised katsed.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles