Ministeerium osutub Tartule päästerõngaks

Jüri Saar
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu linnavalitsusel, kes rendib Raekoja plats 9 majast kahte korrust, on soov majast välja kolida.
Tartu linnavalitsusel, kes rendib Raekoja plats 9 majast kahte korrust, on soov majast välja kolida. Foto: Sille Annuk

Üle miljoni krooni aastas maksab Tartu linn raeplatsil renditud büroopindade eest, mida ametnike koondamise tõttu enam eriti vaja pole. Ruumidest loobuda aga leping ei võimalda.


Jutt on Raekoja plats 9 majast, milles kunagi tegutses Tartumaa polikliinik, seejärel rentis riik seda ärimees Mart Avarmaalt politseile, kuid loobus.



2006. aasta sügisest võttis maja kaks korrust rendile Tartu linn, kes maksab selle eest 940 000 krooni renti ja koos kommunaalkuludega umbes 1,2 miljonit krooni aastas.



Tartu linnasekretär Jüri Mölder ütles, et nüüd, kus Tartu on koondanud kümneid ametnikke ja vabu rendipindu on endalgi küllaga, peab linn lepingut endale koormavaks. Kümneks aastaks tehtud lepingust vabanemine aga polegi praegu võimalik.



Nimelt on leping tehtud nii, et esimese viie aasta jooksul ei saagi seda üles öelda, viie aasta pärast saab seda teha neljakuulise etteteatamisega, misjärel tuleb maksta veel nelja kuu rent.



Lahendus paistab


Tartule on päästerõngaks haridus- ja teadusministeerium, kes on otsimas lisapinda.



Nagu selgitas ministeeriumi kommunikatsioonijuht Tarmu Kurm, on tõukeks valitsuse mullune seisukoht, et kõik riigiasutused viiakse rahandusministeeriumi juhtimisel ühisele raamatupidamise ning personali- ja palgaarvestuse süsteemile.



Haridusministeeriumi valitsemisalas on seetõttu päevakorda tõusnud koguda riigikoolide raamatupidajate ametikohad kokku ühte asukohta. Kurm ütles, et senise 30 raamatupidaja asemel oleks edaspidi tarvis 15 ja see tähendaks kokkuhoidu.



Mölder ütles, et ei ole päris selge, millises vormis haridusministeerium rentnikuks võiks saada – kas võtab üle rendilepingu või hakkab linna allrentnikuks.



Avarmaa kuulis linna plaanidest alles eile ega pidanud võimalikuks pikemalt kommenteerida: «Ma ei ole veel süüvinud sellesse probleemi.»



Mölder on Avarmaaga kohtumise kokku leppinud uueks nädalaks.



Abilinnapea Margus Han-son ütles, et linnal on huvi kolida välja mõlemalt korruselt.



Mölder ei kiirustanud omaaegset rentimise otsust arvustama, öeldes, et see oli oma ajastu otsus ja ka ametnikud väärivad korralikke töötingimusi.



Kohtuvaidlus jätkub


Mart Avarmaa andis 2001. aastal toonasele Tartu prefektuurile kümneks aastaks rendile Raekoja plats 9 asuva hoone. 2002. aastal sai Tartu prefektiks Aivar Otsalt, kes teatas 2003. aastal, et ütleb raeplatsi hoone rendilepingu üles.



 Selle üheks põhjenduseks oli Lõuna politseiprefektuuri loomine, mis nõudis Otsalti kinnitusel linna eri paikades asuva prefektuuri koondamist ühte keskusesse ja politsei rentis maja Otsalti jahikaaslaselt Neinar Selilt.


Avarmaa oli hoone politseile sobilikuks tegemisse investeerinud 11 miljonit krooni ega leppinud kahjuga.



Avarmaa kahjutasunõue on jõudnud juba kolm korda riigikohtusse, kust see viimati läinud kevadel saadeti Harju maakohtusse uuesti läbivaatamiseks.


Avarmaa küsitav kahjutasunõue on 6,14 miljonit krooni.



Eile ütles Avarmaa, et vaidlus on endiselt esimese astme kohtus ja edenemist ei ole olnud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles