Muusikatähtpäev paneb idanema uue festivali

Raimu Hanson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Helilooja ja pedagoog Heino Eller (1887-1970).
Helilooja ja pedagoog Heino Eller (1887-1970). Foto: Wikipedia

Muusikaliste elamuste poolest tavapäraselt tähelepanuväärne Elleri päev toob tänavu endaga kaasa uuenduse, millest Elleri kool loodab edaspidi kujundada igal aastal korduva muusikapeo.


Elleri kooli aastapäev on 10. detsembril, nimepäev aga 7. märtsil, mis on Heino Elleri sünniaastapäev. Rikkaliku loominguga helilooja ja meisterlik pedagoog töötas Tartu muusikakoolis õpetajana aastatel 1920–1940.

Elleri päeva tähistamine tähendab tavapäraselt kontserti Elleri ja teiste eesti heliloojate muusikast. Nii on ka nüüd, 5. märtsil, ja nagu tavaks saanud, kaasneb nüüdki kontserdiga sõnaline osa.

Ettekanne Rootsist

Seekord on kõnemees mullu Elleri koolis kompositsiooni õpetama asunud Alo Põldmäe. Ta peab ettekande dirigendist, pianistist ja heliloojast Olav Rootsist (6. veebruar 1910 Uderna – 30. jaanuar 1974 Colombia pealinn Bogotá). Põldmäe nimetab teda Elleri Tartu koolkonna muusikaaristokraadiks.

«Hästi hea meel on tõdeda, et meie juurde tulevad tagasi meie koolist muusikuteele läinud inimesed, kelle hulgas on ka Heino Elleri viimane õpilane Alo Põldmäe,» ütles direktor Kadri Leivategija. «Koostöös temaga tahaksime hakata kujundama eesti noorte heliloojate festivali. 5. märtsil paneme sellele festivalile Elleri päeval seemne.»

Seemne külvamine

Külvamine on kavas Elleri päeva kontserdi teises osas, pärast seda, kui on kuulatud Elleri, Rootsi ja teiste eesti heliloojate loomingut. Vaheaja järel astub saalis kuulajate ette soliste ja ansambleid, et esitada oma kaasõpilaste helitöid.

Teiste hulgas tuleb ettekandele Vootele Ruusmaa «Kaugele», kus kõlavad hääl, vibrafon, kitarr ja löökpillid. Kristel Plaado on kirjutanud «Ajaränduri» kahele kitarrile ning Sander Sokk klaverifantaasia «Meil aiaäärne tänavas» teemal.

Kontserdi lõpetavad etenduses «Suur maalritöö» kõlanud kaks lugu, mille autor on Liis Ring.

Elleri päeval saab saalis vaadata Olav Rootsile kuulunud nootide väljapanekut Alo Põldmäe kogust. Kavakohaselt valmib kooli kolmanda korruse seinal Elleri puu, mis kujutab tema koolkonna heliloojaid.

Elleri päev
• 5. märtsil kell 17 algab Heino Elleri nimelise Tartu muusikakooli saalis Elleri päev.
• Kontserdikavas on Elleri ja teiste eesti autorite ning Elleri kooli noorte heliloojate loomingut, mida esitavad õpilased ja õpetajad.
• Alo Põldmäe peab ettekande «Elleri Tartu koolkonna muusikaaristokraat Olav Roots – 100» ning Rootsi klaveripalu esitavad Pille Taniloo ja Kadri-Ann Sumera.
• Helilooja ja pedagoog Heino Eller sündis 7. märtsil 1887 Tartus ning suri 16. juunil 1970 Tallinnas.
Allikas: Elleri kool

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles