Koondamisohus Masingu kool loodab toetust riigilt

Martin Pau
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu Herbert Masingu kooli direktor  Tiina Kallavus klassiruume näitamas.
Tartu Herbert Masingu kooli direktor Tiina Kallavus klassiruume näitamas. Foto: Sille Annuk / Postimees

Tartu Herbert Masingu kooli direktor Tiina Kallavus loodab, et koolil õnnestub saada erakorralise abina riiklikust tasandusfondist 900 000 krooni eelarvesse tekkinud puudujäägi katteks.



Tartu linnavalitsuse nõudmisel on Masingu kool kärpinud igakuiseid palgakulusid 54 000 krooni võrra. Kallavuse sõnul oleks aga igal kuul juurde vaja 46 000 krooni, vältimaks viie õpetaja koondamist ning autistlike laste miniklasside liitmist teiste klassidega.



«Oleme veel kooliga suures ärevuses, aga loodetavasti tuleb märtsiga suurem selgus,» lausus Tiina Kallavus.



Sääst parandusõppelt


Kallavuse selgitusel on Masingu kool viimastel kuudel hakanud säästma ringitundide ja parandusõppe pealt, veel suurem kokkuhoid olevat aga võimalik ainult klasse liites ja õpetajaid koondades.



Tartu abilinnapea Jüri Sasi arvates on tähtis, et Masingu kooli juhid viiks kooli kulutused võimalustega kooskõlla. Et tundide arvu ja õpetajate töökoormust ei peaks vähendama poole õppeaasta pealt, annab linn sügiseni koolile juurde ligi 300 000 krooni.



«Paraku on kool suurendanud õpilaste koormust seadusevastaselt umbes ühe kuuendiku võrra,» märkis Sasi. Tema kinnitusel oleks nädala normkoormus kõigi õpilaste peale kokku 600 tundi, kuid on tegelikult 700 tundi.



Eelarve korda


«Direktor on rakendanud ametikohti, millele tal raha polnud,» sedastas Sasi. «Sügiseks peab kool korraldama eelarve ringi, et kulude limiiti ei ületataks. Kui nõuaksime ümberkorraldusi õppeaasta keskel, kannataksid enim õpilased.»



Sasi arvates rajaneb Masingu kooli eelarvetasakaalu rikkumine lootusel, et jõustub uus põhikooli- ja gümnaasiumiseadus, mis võimaldab saada autistlike, kroonilisi haigusi põdevate või kehapuudega õpilaste koolitamiseks senisest rohkem riigi raha.



Sasi selgitas, et praegu rahastab riik Masingu kooli nii, nagu oleks seal 16-pealised klassid. Masingu kooli 28 autistlikku last on jagatud aga kuude klassi, s.t ühes klassis õpib kõigest neli-viis last.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles