Nende poiste teod panid politsei kannatuse katkema

Jüri Saar
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Isikuandmeid ja eriti alaealiste privaatsust kiivalt kaitsva Eesti kohta sai Tartu politsei eile toime tavatu teoga. Inimeste hoiatamiseks saadeti laiali pidurdamatult tegutseva lapsvaraste kamba liikmete pildid.



Esmalt saatis politsei välja pressiteate, mis ütles, et Tartus tegutseb kuueliikmeline alaealistest poistest koosnev seltskond, kes paneb toime paar vargust päevas, ja siis lisas sinna ka laste pildid.

Kriminaalpolitseinike sõnul sattus üks poiss politsei huviorbiiti neli aastat tagasi, teine viis.

Nad käivad mööda asutusi, poode, lasteaedu, koole ja spordihooneid ning varastavad kõike, mis on järelevalveta jäetud: rahakotte, mobiiltelefone ja kotte.

Peamiselt tegutsevad poisid kesklinnas ja Annelinnas, kuid teateid nende liikumisest on tulnud ka Maarjamõisa haiglahoonetest. Poisid seletavad oma tegusid lühidalt: «Vajasime taskuraha.»

Politsei töö on teinud keerulisemaks, et tõenäoliselt lepivad poisid enne järjekordset vargust kokku, et nooremad kambaliikmed võtaksid vargused enda peale.

Alla 14-aastast last ei saa vastavalt seadusele vastutusele võtta ja pärast poiste ülekuulamist tuleb nad jälle vabaks lasta. Ka erikooli saatmine pole tulemuslikuks osutunud.

Nõiaring

«Nõiaring,» ütles Lõuna prefektuuri kriminaalbüroo juht Vallo Koppel. «Praegu näeme ainsaks lahenduseks teavitada kodanikke võimalikust ohust, seepärast edastame meediakanalite kaudu poiste fotod. Kutsume inimesi üles asju mitte järelevalveta jätma.»

Politseile ei ole teada, et poisid töötaksid mõne täiskasvanu heaks, kes varastatud kraami maha müüb. Politsei pressiesindaja Kristina Kostina teatel müüvad poisid varastatud asju ise, inimesi võiks aga ettevaatlikuks teha, kui näiteks sülearvutit saja krooniga müüa pakutakse.

Tartumaa alaealiste komisjoni esimees Marina Paddar ütles, et on kõigi nende poistega tuttav. Neli neist on olnud saadetud erikooli, üks vabastati tervislikel põhjustel, üks peaks seal olema praegugi.

Ta oletas, et poiste fotode avalikustamiseni viis kriminaalpolitseinike kannatuse katkemine. Ta möönis, et selline samm on alaealiste puhul tavatu – kõik alaealiste komisjonis arutatav on rangelt konfidentsiaalne.

Paddar ütles aga, et vale oleks väita, nagu ei saaks poistekamba tegutsemist üldse pidurdada. Erikooli saatmistega õnnestus see lapsvaraste seltskond paari aasta eest lõhkuda.

Kodused mured

Ühiskonnast isoleerimine võiks teatud juhtudel olla vajalik nii lapse enda kui ühiskonna kaitseks.

Tõsi, erikooli saatmise protseduur võtab aega. Praegune avalikustamine on samm ühiskonna, kuid mitte nende laste kaitseks.

Alaealiste komisjoni sekretär Aare Laak ütles, et nende poiste peretaust on keeruline ja sisaldab palju probleeme, kuid vale oleks väita, et varastama ajab poisse vaesus või nälg. Paddargi möönis, et pigem hasart.

«Tean emasid – nad on oskuste ja võimaluste piires püüdnud teha palju,» tõdes Laak.

Politsei pressiesindaja Kristina Kostina lisas, et üht poissi kasvatab ema üksi, üks on lastekodu kasvandik. Poisid oskavad nii eesti kui vene keelt ja suhtlemisega hätta ei jää.

Poiste hiljutised vargused
Poisse kahtlustatakse järgmistes hiljuti aset leidnud vargustes:

• Tähe tänaval asuva õppeasutuse garderoobist sülearvuti, mobiiltelefon, arvutimänguplaat, arvutihiir, koolikott.
• Kaunase puiesteel asuvast raamatukogust vanemalt mehelt kott.
• Anne tänava komisjonipoe kassast püüdsid varastada 1500 krooni, müüja pidas nad kinni.
• Riia tänaval asuvast õppeasutusest mobiiltelefon.
• Uue tänava noortekeskusest arvuti.
• Kaubamajast kampsun.
• Nende juhtumite uurimiseks alustati kriminaalmenetlust. Mõned kannatanud ei pöördunudki politseisse, mõned ei soovinud menetluse alustamist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles