Maratoni kummitavad suur huvi ja paks lumi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Repro

Tänavust Tartu maratoni õnnistatakse nii tohutu osalejahuvi kui parajalt keeruliste lumeoludega. Peale suure maratoni on osalejapiirang seatud ka lastesõitudele.


Täna kell 9 käivitus Tartu maratoni võistluskeskuses maaülikooli spordihoones juba teine Säästuaja suusaturg.



Eelmisel aastal läks eriti hästi kaubaks lastele mõeldud suusa- ja uisuvarustus. Kuid ostjaid leidus ka muule – 90% müügiks toodud asjadest osteti ära.



Eilse seisuga oli turule toodud ligi 70 paari suuski-uiske. Tartu Maratoni büroojuhi Epp Paali sõnul küsivad sel aastal oma kauba müüki toojad mõnevõrra kõrgemat hinda kui mullu. «Eelmisel aastal oli palju kaupa 50 krooniga müügis, tänavu küsitakse juba 150 krooni,» kirjeldas ta.



Eks nõudmise-pakkumise vahekord näita, kuivõrd on müüjate soovid õigustatud. Müümata jäänud kraamile peab järele tulema hiljemalt 26. veebruaril.



«Me tahame pakkuda ikkagi kapikoristusvarianti, et inimestel oleks pigem andmis- kui saamisrõõmu,» ütles Paal.



Huvi soodsa suusavarustuse vastu ilmutati juba enne turu avamist. Põhiliselt uuriti, kas lastesuuski on müüki toodud. «Nähtavasti on poes müüdavad lastesuusad liig suur investeering,» nentis Paal. «Mul on hea meel, et näiteks üks inimene, kes ostis oma pojale mullu suusad, tõi need tänavu jälle turule ja lubas osta järgmised. Nii peakski see ringkäik käima.»



Kui keegi soovib oma suusad niisama ära anda, saab need klubi Tartu Maraton abil annetada Kroonuaia koolile.



Suusaturg töötab laupäeva õhtul kella seitsmeni.    



Ilm teeb peavalu

Kui tõeks saab ennustus, et enne pühapäeval peetavat Tartu maratoni võib sadada kuni 20 sentimeetrit lund, nõuab see nii spordisündmuse korraldajatelt kui ka osalejatelt plaanitust suuremat pingutust.



Eesti Meteoroloogia ja Hüdroloogia Instituudi andmetel tekib täna Läänemerel väike tsüklon, mis liigub Eesti poole. Ida- ja kagutuul tugevneb, tihe lumesadu ja tuisk algab enne keskpäeva ja võib kesta pühapäeva õhtuni. Laupäeval on tõenäoliselt ülekaalus pinnatuisk tugeva ida- ja kirdetuulega. Pühapäeval võib tuul nõrgeneda, kuid sadu muutub tihedamaks.



Tartu Maratoni projektijuht Kunnar Karu kinnitas Tartu Postimehele, et suusasõidu korraldajad on lumetormi võimalusega juba arvestanud ning tavapärase ühe lumetraktori asemel on nädalalõpul tööks valmis päris mitu masinat.



«Meie plaan on selline, et kui ööl vastu laupäeva pidi sadama, siis hommikul pressime ühe kihi kinni,» kirjeldas pearajameister Assar Kütt tööde käiku. «Päev pidi rahulik olema ja õhtul jälle sadama – siis tuleb öötöö. Ja ilmselt sõidame traktoritega ka pühapäeval võistlejate ees.»



Küti sõnul stardivad traktorid tund enne võistlejaid ja vahetult enne maratonilähet asuvad teele mootorsaanid, millel on suuskade asemel jäljetõmbajad.



«Nii et tippsportlastega on kõik korras, aga hirm on, mis saab massidega – rada jääb nendele pehmeks. Selleks peavad nad valmis olema, et jälg võib laiali minna,» hoiatas Kütt. 



Iseküsimus on, kuidas tagada liiklust ja parkimist stardi- ja finišialas, kuid nii Otepää kui Elva ümbruse teede hooldajatega on võimalik ilmamuutus läbi räägitud.



Lisanduv lumi põhjustab Kunnar Karu hinnangul peavalu ka määrdemeistritele. Libisemine halveneb ning tagasihoidlikuma ettevalmistusega sportijad võivad rajal väsida. Korraldajate sõnul hoiab ürituse meditsiiniteenistus viimastel suusatajatel kindlasti silma peal ning kui vaja, saab kohe abi.



Maratonirada on avatud kella seitsmeni õhtul. Kes pimeda peale jäävad, neile annavad korraldajad pealambid ning sõit võib jätkuda.



Karu lisas, et kui viimased sportijad ka päris kella seitsmeks finišisse ei jõua, siis ei aeta neid rajalt ära. Korraldajad võivad anda paarkümmend minutit lisaks, et suusasõidust saaks täit mõnu tunda.



Lastesõidul osalejapiir


Tähtvere spordipargis on maha märgitud lasteürituste rajad. Korraldajad on seadnud ka lasteürituste osalejapiiri – 2000. Mullu osales 800 last, sel aastal arvestati algul 1300 lapsega, ent prognooside kohaselt võib tulla tunduvalt rohkem osalejaid.



Eilse seisuga oli interneti kaudu registris juba 600 last, kirjapanemise võimalus on veel ka võistluspäeval.



39. Tartu maraton


Täna maaülikooli spordihoones (Kreutzwaldi 3)


kl 9–19 avatud võistluskeskus ja Säästuaja suusaturg



Laupäeval Tähtvere spordipargis



• Tillusõidud algavad kl 11.


• Minimaraton algab kl 12.



Pühapäeval



• kl 9 Tehvandi spordikeskuse staadionil 63 km start


• kl 12.30 Arula teeristis 31 km start


• kl 11.55 Elvas Tartumaa tervisespordikeskuses võitja finiš


• kl 12 lilleautasustamine


• kl 19 finiš suletakse

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles