Talve suurim rahvapidu läks käima

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu maratoni naistesõit
Tartu maratoni naistesõit Foto: Ülle Kübarsepp/Valgamaalane

Maraton on rahvapidu, ütleb loosung. Tänavu 50. aastapäeva tähistava Tartu maratoni üritused said avapaugu pühapäeval avatud raja ja naistesõiduga, kust võtsid osa 13 riigi suusatajad mitmelt mandrilt.


Kokku nautis pühapäeval talverõõme 566 suusatajat. Avatud rada sai läbida vabas või klassikalises tehnikas ja paremusjärjestust ei selgitatud. Küll aga said avatud raja läbijad Worldloppeti passi vastavalt distantsile pikkade või lühikeste sõitude templi.

Täispikale Otepää-Arula-Palu-Elva 63-kilomeetrisele rajale starditi kell 9 Otepääl Tehvandi spordikeskusest (raja läbis 209 suusatajat), 31 kilomeetri start anti kell 11 Arula teeristis (läbijaid 255). Tartu maratoni 9. naistesõidu 16-kilomeetrisele rajale lähetati õrnem sugu kell 12 Palu teeninduspunktist (finišeerijaid 105).

Samal ajal, kui täiskasvanud suusatajad olid läinud oma pikki kilomeetreid mõõtma, lustis 49 last Tehvandi suusastaadionil endale jõukohastel sõitudel - 500 meetri ning kahe ja kolme kilomeetri pikkustel radadel.

Nimekiri lukus

Nii nagu avatud raja sõit ületas populaarsuselt mulluse (411 suusatajat) osalejate arvu, sai juba eelmisel reedel kella viieks pärastlõunal täis Tartu maratoni põhiüritusel osalejate piirarv.

Algul planeeritud 6000 suusataja piirarvu tõsteti suusasõprade suure huvi tõttu niigi 500 võrra. See number aga jäi lõplikuks. Põhjus on lihtne - korraldajad ei suuda sellest arvust edasi enam kõigile osalejatele head teenindust ja meeldivat elamust tagada.

Viimati oli Tartu maratoni vastu nii suur huvi 1987. aastal, mil finišijoone ületas ühes lastesõitudega 14 582 suusasõpra.

Tipptegijad tulekul

Kiirpilk protokolli ütleb, et tõsisemalt medalit nõudlevatest suusatajatest on tänavu teiste seas tulemas rootslased Jorgen Brink, Mathias Fredriksson ja Oskar Svärd (mullu viies), 2006. aastal Tartu maratoni võitnud tšehh Stanislav Rezac (mullu neljas) ja itaallane Fabio Santus.

Meie nimekamatest meestest on nimekirjas ka kolmekordne Tartu maratoni võitja Raul Olle ja mullu 14. koha saanud Priit Narusk ning 2006. aastal Rezaci ja Meelis Aasmäe järel kolmandaks tulnud Risto Roonet. Endiselt on tippkonkurentsis ka 1987. aasta võitja, mullu kolmekümnendana lõpetanud Ulvar Pavlov.

Tartu maratoni 63 ja 31 kilomeetri distantsid sõidetakse 21. veebruaril algusega Otepäält Tehvandi spordikeskuse staadionilt ja finišiga Elvas Tartumaa tervisespordikeskuses.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles