Unustatud lelumeistri tööd jõudsid Tartusse

Elina Randoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
NiWi tempel mänguasja all.
NiWi tempel mänguasja all. Foto: Margu Ansu

1920 tuli Moskvast Tartusse arhitekt Nikolai Willer, keda praegu enam peaaegu ei mäletatagi. Ometi on just tema kätetööks praeguse Volga restorani ja Athena kino sisekujundus.


Praegu on Willerist põhjust rääkida aga hoopis sellepärast, et Eestisse tulles ja siin kohe töötuks jäädes alustas ta oma mänguasjatöökojaga NiWi, mille mõned tooted sel nädalal otsaga mänguasjamuuseumisse jõudsid.



Lelusid on tegelikult küll vaid käputäis, mõned õhukesest vineerist välja saetud ja jala peale toetatud puud, lambatalled, lehmad ja inimesed. Figuurid on kaunilt ja üksikasjalikult maalitud.



Muuseumi varahoidja Helena Grauberg rääkis, et Willer ise mõtles mänguasjade kavandid välja, need lõigati välja ja maaliti. Siis läksid need taas ülemuse kätte, kes iga eseme kriitiliselt üle vaatas, ja kui ka vaid silm oli natuke vale koha peal, läks lelu praagikasti.



Need mõned asjad saadi Willeri tütre Renata Barto käest, kes praegu veedab vanaduspõlve Saksamaal. Naine on lubanud muuseumile anda ka teisi esemeid oma 60–70-osalisest kogust, kuid jagab neid osade kaupa. «Talle vist meeldib, kui tal külas käiakse,» muigas mänguasjamuuseumi arendusjuht Marge Pärnits.



Töökoja toodang ei piirdunud vineerfiguuridega, Willer tegi ka näiteks järelveetavaid lülilisi mänguasju, pähklipurejaid, maju ja palju muud.



Renata Barto jaoks oli üsna arusaamatu, miks ei ole tema isa lelusid säilinud Eestis, sest lapsepõlvest mäletab ta, et neid saadeti kastide kaupa mänguasjapoodidesse üle riigi.



Seetõttu loodavadki muuseumi inimesed, et kellegi pööningul või mänguasjakastis on veel ehk Willeri töökojas tehtud mänguasju, mille põhja all on iseloomulikuks tunnuseks NiWi tempel. Kui keegi sellise leiab, võetakse lelu muuseumis suure tänuga vastu.



Linnarahvas saab Willeri mänguasju näha kevadel, kui muuseumis valmib uus püsikollektsioon «Eestis toodetud mänguasjad».



Arhitekt Nikolai Willer


• Sündis 1880 Moskvas saksa perekonnas.



• Kolis 1920 Tartusse.



• Ei saanud esialgu erialast tööd, pere elatamiseks hakkas valmistama mänguasju, tekkis mänguasjatööstus NiWi.



• Mõni aasta hiljem sai tellimusi ka arhitektina, tema tuntumad tööd on Athena kino ja restoran Volga (tollal kohvik Ateen) sisekujundus.



• Lahkus Tartust 1939, elas elu lõpuni Lvovis.



• Suri 1962. aastal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles