Neiu maalib verega

Raimu Hanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Lauri Kulpsoo

Veri, süsi ja paber ning natuke tekstiili on materjalid, mida kunstnik Nadežda Tšernobai (24, pildil) on kasutanud Nooruse galeriis Tartus (Riia 11) avatud näituse «MÄ» hiigelsuurte tööde tegemiseks.


«Need on sellised tõelised tõed nagu veri ja süsi... Kaduvad ja samas igavesed... Verel ja söel on nii palju tähendusi...» mõtiskleb ta näituse saateks. «Ise põletan söe elavast puust, vere määrin oma ärahõõrdunud kätega valgele paberile, mis on tehtud elavast puust... Ma maalin ennast, maalin vere ja söega...»



Galeriis saab vaadata ka kaht videot, mis on jäädvustatud nende tööde tegemise aegu. Ilmneb, et Tšernobai on maalinud alasti, oma kehaga, ja verd loksunud kausis liitrite kaupa. Nelja-aastase doonoristaažiga kunstnik tunnistas rahustavalt, et veri on siiski loomset päritolu, ostetud tapamajast.



Näitus «MÄ» on ühtlasi tema kui Tartu Ülikooli maalikunsti eriala magistrandi lõputöö, mis valmis professor Jaan Elkeni juhendamisel ja sai komisjonilt hinde A. Kaitsmine oli 15. jaanuaril Tallinnas ArtDepoo galeriis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles