Õpetajad näitasid rahuleppe sündi

Marju Himma-Kadakas
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuigi eile Mart Reiniku gümnaasiumi õpetajate etendatud «Tartu Rahu sünd» oli tehtud rahulepingu 90. aastapäeva puhuks, on tõenäoline, et sellest võib saada huvitav ja kaasahaarav õppematerjal ka teiste koolide õpilastele.
Kuigi eile Mart Reiniku gümnaasiumi õpetajate etendatud «Tartu Rahu sünd» oli tehtud rahulepingu 90. aastapäeva puhuks, on tõenäoline, et sellest võib saada huvitav ja kaasahaarav õppematerjal ka teiste koolide õpilastele. Foto: Sille Annuk

Kui abiturient Johannes Vedru grimmituppa sisenes, oli Jaan Poska pealagi juba kiilaks tehtud. «Olen William Tomin­gas. Eestlane,» harjutas Vedru diplomaatliku vää­rikusega oma avalauset.


Jaan Poskat kehastanud füüsikaõpetaja Enn Ööpik pidi grimmitoolis istudes oma osa avalauset veel käsikirjast järele vaatama. Aga etenduse ajaks oli tekst kenasti peas ning iga päev õpetajarollis olevad härrasmehed diplomaatideks ümber kehastunud.



Eile mängisid Mart Reiniku gümnaasiumi õpetajad ja abituriendid näidendit «Tartu rahu sünd».



Päästjad jääs torud


Mõte õpetajatega teatrit teha oli eesti keele õpetajal Silja Russakul meeles mõlkunud juba mitu aastat. Ajalooõpetaja Karolina Antons leidis idee hea olevat ning pakkus, et teemaks võiks olla Tartu rahu allkirjastamine.



Et aga näidendi kirjutamine oli esiotsa liiga suur ettevõtmine, lohutasid õpetajad end mõttega, et kui selleks aastaks ei jõua, jõuab ehk järgmiseks.



Siis aga sattus näitleja Raivo Adlas Reiniku gümnaasiumi Vanemuise 35 hoones Tartu rahu tuppa ning ütles, et tema on selles ruumis mänginud Tartu rahu allkirjastamist.



Kiirelt selgitati välja, et Vanemuise teatris on Kaarel Kilveti ja Juhan Saare näidendi materjalid olemas.



Seejärel juhtus õnnelik õnnetus: Karolina Antonsi kodus külmusid ära veetorud, mis sundisid õpetaja detsembri lõpul tubaseks.



Kõik mehed mängu


Kodus istumine andis aja ja võimaluse näidend täpselt koolile sobivaks kohandada. Nii lisanduski etendusse kuus videolõiku episoodidega sellest, mis toimus väljaspool lepingu allkirjastamistuba. 



Järgmiseks võtsid Antons ja Russak ette õpetajate nimekirja ning leidsid kooli hingekirjas olevat täpselt sobiva arvu meesõpetajaid – igaüks sai rolli.



Kuigi igale osatäitjale anti kätte väike kirjeldus tema kehastatava härra kohta, asusid näitlejad kohe oma karakterite tausta uurima ning eilseks esietenduseks polnud võimalik enam vahet teha, kas tegu on füüsikaõpetaja, gümnasisti, Jaan Poska või Maxim Lit­vinoviga.



Ilmselt jääb nii mõnelegi õpetajale mõneks ajaks tema karakteri nimi hüüd­nimena külge.



«Tartu rahu sünd»


• Osades Enn Öpik, Johannes Vedru, Mart Oja, Lauri Mällo, Anatoli Jas-nov, Heigo Vahtrik, Reemo Voltri, Margus Pedaste, Aare Voore, Margus Leek, Rannar Pärn, Veli Lahtmets, Inga Vendelin, Inge Lahtmets, Terje Hallik, Merle Randla, Andreas Vaks ja teised.



• Videoklippide autorid Johannes Vedru ja Andres Nirk.



• Lavastajad ajalooõpetaja Karolina Antons ja eesti keele õpetaja Silja Russak.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles