Väga uus ansambel mängib uut muusikat

Raimu Hanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pianist Kadri-Ann Sumera ja oboemängija Riivo Kallasmaa tegid eile proovi Elleri muusikakoolis.
Pianist Kadri-Ann Sumera ja oboemängija Riivo Kallasmaa tegid eile proovi Elleri muusikakoolis. Foto: Lauri Kulpsoo

Pianist Kadri-Ann Sumera tuli aastal 2007 Tartusse elama kindla missiooniga – suurendada Emajõelinnas huvi meie kaasaja muusika esitamise ja kuulamise vastu.


Osa eesmärgist on saavutatud. Pianisti algatusel asus tegutsema Tartu Uue Muusika Ansambel, mis annab täna oma ajaloo teise kontserdikava kuulata Tallinna Rootsi-Mihkli kirikus ja homme Tartu Ülikooli ajaloo muuseumi valges saalis.



«Meie ansambel on veel väga värske. Esimene kontsert oli Tartu Jaani kirikus mullu juunis Tartu noorte heliloojate festivalil,» meenutas Kadri-Ann Sumera. «Seal oli ansamblis suurem koosseis. Nüüd oleme Riivo Kallasmaaga kahekesi.»


Kavas on oboe, inglissarve ning klaveri soolo- ja duo-muusikat.



Ammune tartlane


Ansambel on Sumeral vahendiks, mis aitab koondada neid, kes on valmis Tartus meie kaasaja muusikat viljelema. Tartu Uue Muusika Ansambel ei ole väga kindla koosseisuga. Mõtte midagi seesugust siin kandis luua andis talle heli-looja Helena Tulve.



Kuigi Kadri-Ann Sumera ei ole Emajõe Ateenas elanud veel kolmegi aastat, rääkis ta, et tunneb ennast päris ammuse tartlasena.



Ta on tööl Elleri muusikakoolis kontsertmeistrina. «Aga nagu muusikutel ikka, on ka minul üheksa ametit,» ütles ta. «Annan nii palju kontserte kui võimalik. Teen Klassikaraadiosse kaastööd, tegevuspõld on lai.»



Nüüdisaegsesse muusikasse süvenes ta pärast Kölni Muusikakõrgkooli magistrantuuri lõpetamist aastal 2004. Seejärel sai ta aastase stipendiumi õppimiseks Frankfurdi ansambli Modern akadeemias.



Tartusse asus ta elama pärast Saksamaalt naasmist ja paari aastat tööd vabakutselisena. Tartu tundus talle meeldiv koht, seda enam, et muusik sai tööd Elleri koolis. «Ma olen väga rahul, siin on hästi hea õhk-kond,» ütles Sumera.



Rõõmsalt üllatunud on ta sellest, et Tartus on mitmeid tõsiselt võetavaid muusikuid. «Enamasti on nad kõik teotahet täis ja valmis isegi lahkemalt koostööd tegema kui tallinlased,» lisas ta.



Sarja uus hooaeg


Parajasti on Kadri-Ann Sumeral käsil koostöö oboe-mängija Riivo Kallasmaaga, kellega nad seekord moodus-tavadki Tartu Uue Muusika Ansambli. Nende esinemine Tartu Ülikooli ajaloo muuseumis on ühtlasi Tartu kammermuusikute sarja «Senza sordino» esimene kontsert tänavu.



Mullu tuli produtsent Merle Kollomi andmeil sarjas kuulajate ette kaheksa kontserti. «Majandusraskuste kiuste plaanime sel aastal üheksat kontserti,» märkis ta.



«Esimene kava on tõesti põnev – meie kaasaja muusika ja uudisteos.»


Esmaettekandes saab kuulata Tõnis Kaumanni helitööd «Valet».



«Senza sordino»


• Tartu kammermuusikute sarja «Senza sordino» tänavuse hooaja esimese kontserdi annab 29. jaanuaril algusega kell 18 Tallinna Rootsi-Mihkli kirikus ja 30. jaanuaril algusega kell 15 Tartu Üli-kooli ajaloo muuseumi valges saalis Tartu Uue Muusika Ansambel.



• Ansamblisse kuuluvad konkursi «Con brio 2006» laureaat Riivo Kallasmaa (oboe, inglissarv) ja Kölni Muusikakõrgkooli magister Kadri-Ann Sumera (klaver).



• Kavas on muusikat viimasest poolest sajandist.



• Esmaettekandele tuleb Tõnis Kaumanni «Valet».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles