Naelad alla, rihmad peale ja minek

Aime Jõgi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valve Rehema on eluaegne õpetaja ja haridustöötaja, Kodukotuse ja eakate nõukoja asutajaliige – ühesõnaga tark naine, kes jagab hea meelega 
kõike, mida elusügis on talle õpetanud.
Valve Rehema on eluaegne õpetaja ja haridustöötaja, Kodukotuse ja eakate nõukoja asutajaliige – ühesõnaga tark naine, kes jagab hea meelega kõike, mida elusügis on talle õpetanud. Foto: Sille Annuk

Kui tartlanna Valve Rehema praeguste jäiste ilmadega õue läheb, haarab ta esikust kaasa oma isiklikud «naelkummid» ja soovitab niisugust libedustõrjet kõigile, kes kukkuda kardavad.


«Teate, ma kasutan neid naeltaldu juba viisteist aastat ja olen väga rahul,» räägib 86-aastane Valve Rehema entusiastlikult. «Kunagi täditütar Soomest tõi! Ja näete, ära kulunud veel ei ole. Ka kummist rihmad on ikka needsamad!»



Valve Rehemal on «naelkummide allapanemise» liigutused rutiinselt selged ja mingit keerukust ta niisuguste abivahendite kasutamisel ei näe.



«Välistrepil toetan ühe käega vastu seina ja teise käega panen tallad alla,» demonstreerib ta. «Tõmban naksti ühe rihma ümber saapanina ja teise kontsa taha. Valmis!»



Valve Rehema ütleb, et tal on lähedal asuva kaubakeskusega vedanud, kuna sel on kohe välisukse kõrval pink. Nii saab poodi minnes pingile toetudes «naelkummid» kergesti ka saabaste alt eemaldada. Plaat- ja kivipõranda peal ta nendega käia ei soovita, rikub põrandat ning kulutab ka naelu.



Ka Tartu linnavalitsus tuli detsembris välja mõttega korraldada eakatele mõeldud ohutusteemaline teabepäev ning jagada pärast seda tasuta välja ligi viissada jalatsitele kinnitatavat turvanaelikut. «Eakatele talvekummid alla!» – nii kõlas projekti lennukas pealkiri. Projekti eelarve oli 36 700 krooni.



Käed lõid Tartu pensionäride organisatsioon Kotukotus, kaks päevakeskust ja puuetega inimeste koda. Raha küsiti hasartmängumaksu nõukogult, paraku jäi see saamata.



Tartu eakate ja puuetega inimeste hoolekandeteenistuse juhataja Indrek Sooniste ütles, et ega nad heitu. Uue talve eel proovivad uuesti ja loodavad, et siis läheb paremini.



Tartus Kalevi tänaval asuvas tervisekaupade äris on praegu müügil kahte sorti jäätaldu. Ühed on naeltega, teised liivapaberitaolise tallaga. On ka kontsakaitseid.



«Telefoni teel päritakse iga päev. Et kas on ja palju maksavad,» ütles müügijuht Külli Kikkas. «On küll, ja paar maksab 175–245 krooni.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles