Kirjanik lendab üle oma kirjandusartiklite

Raimu Hanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: TPM

Kolmapäeval sai Ilmamaa kirjastus Greifi trükikojast kätte «Eesti mõtteloo» sarja tänavuse esimese raamatu, Paul-Eerik Rummo «Kuldnokk kõnnib.


Jooksvast kirjandusest 1964–2009». Selle esimene artiklikimp kannab pealkirja «Rästas jookseb». Autor seletab sissejuhatuses, kes ja miks jookseb ja kõnnib.
«Läinud kord üks vanem mees nime muutma. Mis teie nimi siis on, et seda muuta tahate, küsinud ametnik.

Rästas Joosep, vastanud mees. Ilus nimi ju, miks seda vahetada, imestanud ametnik. No mis see vana inime ikka enam nii väga joosep, kostnud mees ja küsinud uueks nimeks Kuldnokk Kõnnip,» kirjutab Rummo.

Seejärel seletab ta, et raamatusse on «taas-läbikõndimiseks reastatud hulk kirjutisi «jooksva» kirjanduse kohta, millega autor on aastakümneid jõudumööda kaasa jooksnud».

Luuletaja ja poliitik pakub lugeda kõigepealt raamaturetsensioone 1964. aastast alates. Järgnevad tekstid niisuguste autorite kohta, kelle juurde Rummo 45 aasta sees sagedasti on tagasi pöördunud.

«Pisut pikemaid või siis mingil moel põhimõttelisemaid palasid, mis on kirjutatud ühel või teisel puhul, esitab sari «Pikemalt»,» märgib kirjastus. «Üldisemaid mõtisklusi luule kohta pakub sari «Luule on olemas».»

Raamatu lõpu artiklikimp «Väljajuhatus Balti eleegiaist» kajastab murrangut ja tagasivaatamise aega, mis saabus koos riikluse taastamise ja maailmapildi avardumisega.

Paul-Eerik Rummo «Kuldnokk kõnnib» on «Eesti mõtteloo» sarja 91. raamat. Järgmisena tuleb trükikojast tõlkija ja kirjandusteadlase Ott Ojamaa «Armastus seaduslikus abielus».

Raamat

Paul-Eerik Rummo, «Kuldnokk kõnnib»,
kirjastus
Ilmamaa,
Tartu, 2010, 608 lk.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles