Jõgeval mõõdetud Eesti külmarekord saab 70-aastaseks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Külmapealinna propageerib MTÜ Miinus 43,5. Kunstnik Rein Erebi kavandi järgi valminud külmasammas Jõgeval Piibe maantee ääres, kuhu on märgitud Eesti külmarekord -43,5.
Külmapealinna propageerib MTÜ Miinus 43,5. Kunstnik Rein Erebi kavandi järgi valminud külmasammas Jõgeval Piibe maantee ääres, kuhu on märgitud Eesti külmarekord -43,5. Foto: MTÜ Miinus 43,5

Eeloleval pühapäeval möödub seitsekümmend aastat Eesti senise ametliku külmarekordi -43,5 registeerimisest Jõgeval. Selle auks korraldavad külmalinnaks nimetatava Jõgeva elanikud jääpurikafestivali.


Mittetulundusühing Miinus 43,5, mis koondab ilmastikuhuvilisi ja nende mõttekaaslasi, on juba mitmeid aastaid kodupaigale innukalt mainet kujundanud. Nemad korraldavad ka «Jääpurika» festivale, mille keskseimaks atraktsiooniks on võistlus jääpurikate valamises.

Mittetulundusühingu liikme, staazika agrometeoroloogi Laine Kepparti sõnul on Jõgeval mõõdetud mitte ainult Eesti ametlik külmarekord 1940. aasta 17. jaanuarist, vaid ka jaanuari, juuni, juuli, septembri, oktoobri ja novembri madalamad õhutemeratuurid.

Sellele paigale kuulub ka 1942 aastast pärinev +1,6 kraadiga aasta madalaima keskmise õhutemperatuuri rekord.

«Muide ka käesoleva sajandi Eesti külmarekord (–36,7 °C) on registreeritud Jõgeval 11. jaanuaril 2003 aastal,» lausus ilmastikuspetsialist.

Maastiku mõju

Jõgeva piirkonna pakaselisusel mängib olulist rolli reljeef. Raskem külm õhk valgub vaiksetel selgetel öödel ümbritsevatelt kõrgendikelt madalamatesse kohtadesse.

Jõgeva ilmajaam asub Pedja jõe vasakul kaldal, Vooremaa maastiku kõrgeimalt voorelt Laiuse mäelt vaadates sügavas orus, kus absoluutsete kõrguste vahe enam kui 70 meetrit, selgitas Keppart.

Inspireerituna Jõgeval moodustatud tähelepanuväärsetest külmakraadidest loodi 2003. aastal mittetulundusühing Miinus 43,5. Ühing on võtnud endale ülesandeks Jõgeva propageerimise külmalinnana.

Ühingu üks loojatest ettevõtja Raul Taul selgitas, et ühingu moodustamise idee tekkis jõgevamaalastest sõpruskonnal Otepääl, kus pakase tõttu jäi ära 2003. aasta maailma karikaetapp suusatamises ning nii jäi hotellitoas aega mõtette mõlgutamiseks.

Asutajaliikmete seas on ka tollane Jõgeva maavanem Margus Oro, siis ettevõtjana tegutsenud tänane Jõgeva linnapea Kalmer Lain ning mitmed teised tuntud jõgevamaalased.

«Meie eesmärgiks nautida ise ja pakkuda kaaslinlastele ja kõigile eestimaalastele seda, mis külmaga positiivset seotud on. Nii paigaldasime Piibe maantee äärde kunstnik Rein Erebi kavandi järgi kujundatud külmasamba, millele märgitud Eesti külmarekord -43,5.»

Juubeliks valmib raamat

Mitu aastat on seltskond korraldanud «Jääpurika festivale». Tänavu saab purikapidu teoks 30. jaanuaril Jõgeva kultuurikeskuse ees.

«Plaanime siis esitleda ka Eesti külmarekordi juubeliks valminud raamatut, milles on põhjalikult juttu külmarekordi saamisloost ning muustki külmaga seonduvast.»

Kindlasti pakub piisavalt elevust jääpurikate valamise võistlus ja kuni hilisõhtuni saab lustida rahvapeol «Kampsun ja Karupüksid».

Kel huvi, leiab põhjalikumat infot Jõgevast kui külmalinnast ja festivalist veebilehel www.kylmlalinn.ee.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles