Tartus tähistati 1919. aasta võitu Tähtvere väljadel

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vabadussõja monument Tartus Tähtvere pargis.
Vabadussõja monument Tartus Tähtvere pargis. Foto: Kalev Saar

Kõrgema sõjakooli kadetid asetasid täna mälestus- ja leinaüritusel pärja Tartus taastatud Vabadussõja monumendile, millega tähistati Eesti vägede võitu Tähtvere väljadel 1919. aastal.

«Me peame hakkama rohkem tähelepanu pöörama ka neile, kes on langenud taasiseseisvunud Eesti eest seistes,» ütles Tartu Memento esimees ja mälestusürituse peakorraldaja Enn Tarto oma kõnes, vahendas kaitseväe peastaabi pressiesindaja.

Enn Tarto sõnul tuleb Vabadussõjas võidelnute mälestamise kõrval tõsisemalt suhtuda ka lähemas ajaloos Eesti vabaduse eest elu andnute meeles pidamisse.

Vabadussõjas hukkunute mälestuseks asetasid monumendile pärjad ja esinesid sõnavõttudega lisaks ürituse korraldajatele ka Tartu Eesti Apostlik-Õigeusu kiriku preester ning Tartu linnavalitsuse, kaitseväe ühendatud õppeasutuste ja kaitseliidu esindajad. Osalejad mälestasid ja leinasid kommunismiohvreid ning kõiki Eesti
vabaduse eest langenuid.

14. jaanuaril 1919 toimus Tähtvere väljadel Vabadussõja otsustav lahing Punaarmee ja Eesti vägede vahel. Soomusrongid Karl Partsi juhtimisel koos Julius Kuperjanovi juhitud partisanidega võitsid lahingu ning vabastasid Tartu. Bolševike tapatalgud jäid Tartus pooleli, võidetud lahingul oli suur sõjaline ning poliitiline tähendus kogu Eestile.

Lahingu mälestuseks avati 3. juulil 1932 Tähtvere pargis mälestusmärk, mille kommunistid 1940 hävitasid. Tartu Memento eestvedamisel korraldas Tartu linnavalitsus mälestusmärgi taastamise samas paigas ja endisel kujul, mälestusmärk taasavati 2. juulil 2006. aastal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles