Ajaleht küsib. Erakonnad ja valimisliidud vastavad. Mida teha, et Tartus poleks enam ühtegi skandaali ega sekeldust detailplaneeringute ja ehituslubadega?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Planeerimis- ja ehitusskandaal viis Tartus sel aastal isegi mõned ehitusmaterjalid protestiks raekoja trepile.
Planeerimis- ja ehitusskandaal viis Tartus sel aastal isegi mõned ehitusmaterjalid protestiks raekoja trepile. Foto: Kristjan Teedema / Postimees

Tartu Postimees esitas enne kohalikke valimisi erakondadele ja valimisliitudele konkreetseid küsimusi Tartu elu-olu kohta. Hakkame neid nüüd järjest avaldama.

Küsimus: mida teha, et Tartus poleks enam ühtegi skandaali ega sekeldust detailplaneeringute ja ehituslubadega?

Isamaa ja Res Publica Liit

Tuleb kehtestada selged reeglid ja lüüa kord majja nii linnaplaneerimise ja maakorralduse osakonnas kui ka arhitektuuri ja ehituse osakonnas.

VL Isamaaline Tartu Kodanik

Tartu linnaosad tuleb kaasata senisest aktiivsemalt aruteludesse. Linnal tuleb senisest aktiivsemalt panustada, et arutelud kodanike ja ametnike vahel muutuks linnaosades regulaarseks ning toimuks linnaosades kohapeal. Aus ja läbipaistev linnaplaneerimise poliitika peab olema linna prioriteet.

Keskerakond

Tartu üks valusamaid probleeme on planeeringute hajumine kuhugi «tagatubadesse» ning võimalikkus neid ka tagantjärele vormistada. Sellele lõpu tegemiseks tuleb planeeringud tuua volikogu rangema kontrolli alla. Ja linnavalitsusele «delegeeritud» funktsioonid tuleb tagasi tuua volikokku.

Konservatiivne Rahvaerakond

Lõpetada ringkäendus ja korruptsioon, vahetada välja ebakompetentsed linnaametnikud.

Reformierakond

Arvesse võttes, et tegemist on valdkonnaga, kus erinevatel osapooltel on väga erinevad ja sageli vastandlikud huvid, võib olla üsna kindel, et pingeid täielikult vältida ei olegi võimalik. Selleks, et erinevaid probleeme oleks minimaalselt, peavad linnavalitsuse ametnikud suutma planeeringuprotsessis võimalikult tõhusalt erinevate osapoolte seisukohti välja selgitada ning neid ka ise ette näha. Hästi toimiv kaasamise praktika eeldab järjepidevalt juhtumite analüüsi ning paindlikult muudatuste rakendamist.

Sotsiaaldemokraatlik Erakond

Linna tegevus ja otsused peavad planeeringute ja ehituslubade menetlemisel olema läbipaistvad ja avatud. Tuleb moodustada asjatundlik ehituse ja linnaplaneerimise valdkonna meeskond, kes oleks erasektori, ülikoolide ja teiste arendajate arvestatav partner. Peale selle saab kindlasti rohkem rõhku panna sisekontrolli töö tõhustamisele.

VL Vabakund

Hoolikalt tuleb analüüsida skandaalide tekke asjaolusid. Jätkuda ei tohi linnavalitsuse suhtumine ametnikesse, mis ilmneb Urmas Kruuse sõnadest kultuuridebatil: «Iga ametnik ei peagi kõigest aru saama.» Ametnik peab oma tööst aru saama, tema töö tuleb muuta avalikkusele jälgitavaks ja hinnatavaks, ametnik peab etteheidetele avalikult vastama. Rakendada tuleb planeeringuseadust: planeeritava objekti juures tuleb visuaalselt nähtavaks teha see, mida sinna ehitatakse. Ümbruskonna elanikele tuleb aga saata postkasti arusaadav 3D-joonis ning vajalik taustinfo, et aruteludel kaasa rääkida.

Ühendatud Vasakpartei

Väga lihtne: arhitektuuri ja ehituse osakonnal ning muinsuskaitsel tuleb oma tööd teha südamega ja vastutustundega, unustades sõbra- ja alluvussuhted.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles