TÜ esindab Eestit uues biopankade ühenduses

Katre Tatrik
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Geenivaramu.
Geenivaramu. Foto: Urmas Luik

Möödunud nädalal asutati Austrias Euroopa biopanku ühendav riikidevaheline organisatsioon BBMRI-ERIC.

Eestit esindab üheksast Euroopa riigist koosnevas organisatsioonis Tartu ülikooli geenivaramu eesotsas Andres Metspaluga.

Metspalu selgitas, et nüüd saavad Eesti teadlased ja ettevõtted juurdepääsu Euroopa biopankadele ja biomolekulide paneelidele. «Varem polnud see riiklikult reguleeritud, nüüd on,» ütles Metspalu.

Euroopast ja Euroopale

TÜ teadusprorektor Marco Kirm täpsustas, et Eesti teadlaste osalemine BBMRI konsortsiumis tagab neile juurdepääsu kõige uuematele teadus- ja tehnoloogiasaavutustele selles interdistsiplinaarses valdkonnas ning, vastupidi, võimaldab rakendada siin loodud teadmisi Euroopa rahvusvahelises teadusruumis.

«Loodan, et selle tulemusel leiab veelgi rohkem tuntud teadlasi tee Tartu ülikooli,» lausus Kirm.

Andres Metspalu ütles, et me mitte ainult ei saa Euroopast, vaid anname ka vastu. Ta tõi välja, et nüüd osaleb Eesti Euroopa uuringutes märksa laiemalt. Metspalu sõnul pole meie panus üleeuroopaliste uuringute tegemisel sugugi väike.

Veel rääkis Metspalu, et biopankadesse kogutud andmed on muutunud järjest olulisemaks ressursiks teadusuuringutes. Need aitavad  mõista, kuidas geneetiline informatsioon mõjutab indiviide, nende arengut, vananemist, heaolu ja haigusi, aga ka inimeste käitumist ja psüühikat, arvestades keskkonna ja elustiili muutusi.

Turvaline juurdepääs

Ühtne teadustaristu tagab turvalise juurdepääsu kliinilistele andmekogudele, hõlbustades teadusuuringuid ja hoogustades rahvusvahelist koostööd nii biotehnoloogias, meditsiinis kui ka farmaatsiatööstuses.

«Näiteks aitab see lahendada väljakutseid, mida Euroopa riikide tervishoiusüsteemid peavad lahendama seoses rahvastiku vananemisega,» tõdes Metspalu.

Ta selgitas, et siiani on valdav osa ravimiuuringutest pühendatud noorematele, kuid biopangad aitavad leida diagnostilisi teste ja potentsiaalseid raviviise, mis sobivad just vanematele inimestele.

Lisaks Eestile liitusid BBMRI-ERICga Austria, Belgia, Saksamaa, Prantsusmaa, Kreeka, Malta, Hollandi ja Rootsi riiklikud keskused.

BBMRI-ERIC on teadus­taristu biomeditsiiniuuringute efektiivsuse ja kvaliteedi parandamiseks. Organisatsioon koondab informatsiooni erinevate biopankade ja biomolekulaarressursside keskuste kohta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles