Pildid ja video: reostuse tõrjumine Peipsi järvel

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Politsei- ja piirivalveameti piirivalvurid tõrjuvad täna jätkuvalt Peipsi järvel reostust, mis pärineb mõõdistustöid teinud veeteede ameti laevalt.

Tartu Postimehe reporter Risto Mets, kes jälgib reostuse tõrjumist Peipsil, kirjeldas, et järve peal on tunda tugevat diislikütuse lõhna. Kütuse kiht on tänaseks õhenenud ja hajunud, kuid laiub endiselt veepeeglil. Kütuselaigu kaldapoolne serv asub umbes ühe kilomeetri kaugusel Sääritsa külast Peipsi järvel. Kella 13 paiku laadisid piirivalvurid ja keskkonnainspektorid oma alustele uusi absorbentpoome, et neid järvele veel isaks viia, teatab Risto Mets järvelt.

Mustvee piirivalvekordoni juht Jalmar Ernits ütles, et eile vahetult pärast õnnetust oli reostuslaik järvel kuldkollane. Praegu on laik tõmbunud halliks ja tõenäoliselt on palju reostust juba aurustunud. Järvel valitseb tuulevaikus, mis on Ernitsa hinnangul isegi halb, sest kui tuul suunaks laigu rohkem pontoonidele, imenduks ka reostus kiiremini.

Keskkonnainspektor Sulev Märss kinnitas, et on olnud Peipsi järvega seotud alates 1992. aastast. Selle aja jooksul mahukat kütusereostust varem järvel olnud ei ole. Praegu iatavad inspektorid piirivalvureil paigaldada järvele õli neelavaid pontoone. «Järv on ju üks,» märkis Märss, andes mõista, et praegu on esmane töö reostusele kiiresti ühiste jõududega piir panna.

Hilisem menetlus annab hinnangu ka keskkonnakahjule. Praegu on üsna suur hulk 1400 liitrist diislikütusest juba aurustunud. Pontoonidega püütakse ära hoida õlilaigu kaldale jõudmist.

Kütuselaigu piirkonnast hoiavad linnud eemale. Mõne kilomeetri kaugusel võis märgata siiski paari tuttpütti. Kalamehed seevastu püüavad nii spinningute kui sikuskatega üsna õlilaigu kõrval, sest ahven pidi praegu võtma hästi.

Eile lõpetati reostustõrjepoomide paigaldamine kella 23 ajal, annab teada politsei- ja piirivalveamet.  Täna varahommikul tegi PPA lennuk seirelennu ning piirivalvurid asusid poomide asukohta vastavalt reostuse liikumissuunale korrigeerima. Reostus on vähenenud, reostuse ala on mõnevõrra laienenud, kuid reostuse kiht on õhenenud. Absorbentpoomid on paigaldatud jadasse ning need tõkestavad reostuse liikumist. Reostus ei ole randa jõudnud.

Eile kell 10.55 sai Peipsi järvel mõõdistustöödel viibinud katamaraan-tüüpi hüdrograafialaev EVA-301 korpuse vigastuse vasaku parda paadi siseküljele veeliinist kõrgemale kütusetanki piirkonda. Õnnetuse hetkel asus laev Mustveest viis kilomeetrit kagu suunas.

Vigastuse tulemusena hakkas vette valguma diislikütust.

Laev pumpas vigastatud kütusetankist kütuse teise tanki. Selleks ajaks oli vette jõudnud valguda umbes 1400 liitrit diislikütust. Tekkinud vigastus laeva ujuvust ei kahjustanud. Politsei- ja piirivalveamet lubas vigastatud laeval suunduda remonditööde teostamiseks Tartusse.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles