Enamik Lõuna-Eesti kodudest on suitsuanduriga varustatud

Risto Mets
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suitsuandur
Suitsuandur Foto: Aivar Aotäht

Kokku ligi 3000 Lõuna-Eesti majapidamises suitsuanduri olemasolu ja õiget paigaldust kontrollinud päästeameti inspektorid tuvastasid, et tuleohutusseadustest peetakse üldiselt kinni ning rikkumisi leiti vaid 71 korral.


Lõuna-Eesti päästekeskuse avalike suhete büroo juhataja Evelin Uibokand märkis, et ka paljudel nõuete eirajatel oli suitsuandur tegelikult olemas. paraku ei olnud see kinnitatud mitte lakke, vaid seisis kapi peal või sahtlis.

«Suitsuandur tuleb kinnitada kruvidega lakke, nurkadest vähemalt poole meetri kaugusele, sest suits tõuseb lae alla kõige kõrgemasse punkti ning hajub nurkadest mööda. Nurka või seinale paigaldatud suitsuandur rakendub tööle alles siis, kui toas on juba väga palju suitsu.»

Kontrollimist jätkatakse ka 2010. aastal. Uibokandi sõnul tuleb veel paljudele selgitada, et suitsuandur vajalik inimese enda ja tema naabrite ohutuse huvides. Seade on kodudes kohustuslik juba 1. juulist 2009.

Mullu leidis Lõuna-Eesti kuues maakonnas aset 350 eluhoone tulekahju, neist 199 korral suitsuandur puudus, ei olnud töökorras või nõuetekohaselt paigaldatud.

Tulekahjudes hukkus 18 inimest (Eestis kokku 63). Eluhoonetes, kus tulekahjus hukkus inimene, ei olnud kusagil suitsuandurit või ei olnud nõuetekohaselt paigaldatud.


Kas teate?

4. juuni hommikul oli tulekahju Võrumaal Antsla linnas Kooli teel. Mansardkorrusega elumajas põles üks tuba, ülejäänud hoone oli paksult suitsu täis. Päästjad leidsid ühest ruumist hukkunud meesterahva. Tulekahju sai alguse hooletust voodis suitsetamisest. Suitsuandurit lakke paigaldatud ei olnud -- ilma patareita anduri leidsid päästetöötajad põlenud toa põrandalt.

14. septembri õhtul oli korteris põleng Tartumaal Puhja vallas Rämsi külas. Kohale saabunud päästjad selgitasid, et ühes korteris oli pistikusse unustatud triikraud süüdanud öökapi ja kardina, kust tuli levis ka seinale. Magama jäänud vanamemm ärkas suitsuanduri helisignaali peale ja kutsus appi naabrid, kes tulekahju paari ämbri veega kustutasid.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles