Pereõde ja perearst pääsesid külmast

Vilja Kohler
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Repro

Kuigi lund tuleb igal pool üha juurde ja raha napib, läheb elu Kambjas mugavamaks: täna on seal soolaleivapidu tervisekeskuse uues hoones, mille katuse alla mahuvad ka apteek ja postkontor.


Perearst, pereõde ja postkontori töötaja seadsid end uues majas sisse juba eelmise aasta lõpus. «Põgenesime vanast kohast nagu rotid uppuvalt laevalt,» naeris Kambja pereõde, kohaliku vallavolikogu esimees Irma Drenkhan patsiendi nägemist kontrollides. «Nagu uus maja detsembris valmis sai, hakkasime kolima.»



Eile lõuna ajal läbi lume kepi najal pereõe juurde tulnud Kambja raamatukogu endine juhataja Vaiki Agarmaa külastas firma Rand & Tuulberg töömeeste tehtud tervisekeskust juba teist korda.



Nagu öö ja päev


«Väga tore, et see maja ehitati,» ütles Vaiki Agarmaa. «Mul võib ju ükskõik olla, kas arsti kabinetis on soe või külm, sest olen seal vähe aega. Aga arstil ning õel on siin soojas ja valges kohas ikka hulga parem töötada. Hea, et siin on nüüd ka postkontor, saab mitu asja ühe käiguga joonde ajada.»



Kambja perearst Victoria Ilves, kelle nimistus on ligi 1400 patsienti, ei tahtnud kunagises haiglas asunud eelmist töökohta enam meenutadagi. «Mõtlesin juba vahepeal, et panen ameti maha,» rääkis ta. «Vanad ruumid olid külmad ja väga ebamugavad. Oleme siin väga õnnelikud.»



Naerdes lisas ta, et uus maja, kust ei puudu ka perearsti, hambaarsti ja apteekri avarad duširuumid, on nagu kingitus. «Aprillis saab mul Kambjas täis 30 tööaastat,» selgitas Victoria Ilves.



Tartu Projekt OÜ arhitekti Eda Ellerheina projekti järgi ehitatud ligi 470-ruutmeetrine hoone jaguneb laias laastus kaheks: sissepääsu juures on postkontor ja uuest kuust tööle hakkav apteek. Tahapoole jäävad veel sisustatav hambaarsti kabinet ning perearsti, pereõe ja massööri ruumid.



Mõne aja pärast hakkab samas tööle ka väike rehabilitatsioonikeskus, kus inimeste ihu- ja ka hingehädasid leevendavad füsioterapeut, logopeed, sotsiaaltöötaja ja psühholoog. «Meeskond on meil juba koos,» kinnitas Kambja vallavanem Ivar Tedrema.



Vana apteek vanadele


Tervisekeskust, apteeki ja postkontorit mahutava hoone ehitamiseks kulus ligi 5,9 miljonit krooni. Sellest veidi enam kui 2,9 miljonit on Ettevõtluse Arendamise Sihtasutuse kaudu kohalike avalike teenuste arendamise programmist saadud eurotoetus. Ülejäänud raha panustas Kambja vald.



«Meie osa oli nii suur sellepärast, et apteegi ja postkontori ehitamiseks toetust ei anta, sest need on äriasutused,» selgitas vallavanem.



Vana kahekorruselise haigla, kus perearst seni töötas, soovib vald ära müüa. Tühjaks jäävasse apteegimajja tuleb aga vanemate inimeste päevakeskus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles