Anne kanalis algas taas rannahooaeg

Risto Mets
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Talujujad alustasid Anne kanalis suplushooaega.
Talujujad alustasid Anne kanalis suplushooaega. Foto: Malle Elvet

Ehkki üle-eelmisel nädalal Anne kanalist võetud proov näitas, et päris kõik pahad bakterid pole veel suplusveest kadunud, otsustasid taliujujad siiski alustada oma hooaega. Vesi on võrreldes viimase proovivõtuga jahenenud kaheksa kraadi võrra ja sooleenterokokid peaksid olema sellise temperatuuriga kadunud.

Veetemperatuur on Anne kanalis jahenenud 10 kraadini. Emajões on vesi veelgi külmem. Mõlemasse ujumispaika jätkub jaheda vee nautijaid.

Täna hommikul kogunes Anne kanali äärde 13 vaprat sulistajat. Eestis talisuplust koordineeriv Hannes Viherpuu Tallinnast viskas hooaja alguse puhul vette palli ning ujujatel tuli see ära tuua.

Mulluse hooaja jooksul käis Anne kanalis jääaugus üle 100 erineva inimese. Neis vanim oli 84-aastane Soome mees, noorim nelja-aastane Tartu tüdruk.

Suplejaid saabus ka piiri tagant. Olid need siis välistudengid või turistud, esindatud olid näiteks sellised riigid nagu Türgi, Hispaania, Itaalia, Bulgaaria, Poola ja Venemaa.

Esimesena avasid talvise ujumishooaja pärnakad kui laupäeval, 28. septembril ujuti Papiniidus üle Pärnu jõe. Seal oli kohal 38 taliujujat erinevaist Eesti klubidest.

Tänavu on mitmel ujuajal võetud treeningutel suurem siht - osaleda 2014. aasta märtsi lõpus Soomes Rovaniemis taliujumise MMil.

Seni edukaim taliujumise MM oli eestlastele 2012. aastal Lätis Jurmalas, kus siinsete klubide ujujad tõid eri distantsidelt 36 medalit. Tartust oli ainsana kohal Malle Elvet, kes saavutas 50 m rajal pronksi.

Rahvusvaheliselt on Eesti tuntuim taliujuja Pärnu juurtega Henry Kaarma, kes harjutab Viimsi veeklubis. Viimati osales ta augustis üle Beringi väina ujumisel, kus koos rahvusvahelise seltskonnaga ujuti kuue päeva vältel Kamtšatkalt Alaskasse. Lisaks üsna jahedale veele (3 - 13 kraadi) tuli trotsida torme ja hoovusi, mistõttu kujunes distantsi pikkuseks kokku 132 km.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles