Karis: teadmistepõhisest majandusest rääkimise asemele peavad tulema teod

Risto Mets
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu Ülikooli ajalooline peahoone jõulurüüs.
Tartu Ülikooli ajalooline peahoone jõulurüüs. Foto: Margus Ansu / Postimees

Postimees.ee aastalõpuküsitlusele vastanud Tartu Ülikooli rektor Alar Karis leidis, et Eestis ei piisa sellest, kui teadmistepõhisest majandusest vaid rääkida. Senisest oluliselt rohkem tuleb selles suunas ka tööd teha.


Millised sündmused jäid teile enim meelde lõppenud aastast - nii heas kui halvas mõttes?


Lähtuvalt ametipostist oli see mõistagi rahvusülikooli 90. sünnipäev, mis jättis oma positiivse jälje tervele aastale. Kahtlemata mõjutas see sündmus ülikooliperet aga loodetavasti ka tervet ühiskonda.



Meelde jäi muidugi laulupidu ja tantsupidu ning meie oma Jõmmu tuletoojana Tallinnas.



Kõike halba on möödunud aastal olnud nii palju, et seda ei tahagi meenutada. Kajuks on halvad asjad mõjutanud ka ülikooli.



Viimastel aastatel on paljudel olnud soov kuhugi jõuda, kellestki ette rebida. Kui kiire tempoga liikumine äkki peatus, ehmatasid inimesed ära ja tõmbusid sisemisse asüüli.



Keda peate möödunud aasta kõige silmapaistvamaks inimeseks Eestis - samuti nii heas kui halvas mõttes?


Selles küsimuses jääksin vastuse võlgu, et kedagi esile tõsta. Ülikooli poole pealt võiks see olla rahvusmõtte auhinna saanud Ants Viires.



Milliste ootustega lähete vastu uuele aastale - kas Eesti elu muutub paremaks või halvemaks?


Eks me tahame ikka, et ülikool areneks edasi ja senisest kiiremini. Elame avatud maailmas ja peame paratamatult sellega arvestama. On ka soov, et noored õpiksid Eestis ning et meil oleks tingimused, et noori siin hoida. Et inimesed tuleksid sammaste taha õppima, mitte lihtsalt sammaste vahelt


läbi astuma.



Eesti elus on aga kõik meie enda teha, mis siin juhtub. Peame otsima ja leidma uusi suundi ning mitte olema nii kurjad.



Kui Eesti riigijuhid võtaksid täita ühe teie uusaastasoovi, siis mida te neilt sooviksite?


Et riigijuhid mõistaksid, et haridus ja teadus on väga olulised ühe väikese riigi arengus. Ning et teadmistepõhine majandus ei kõlaks meil mitte ainult sõnades, vaid väljenduks ka tegudes.



Samuti mõistmist, et rahvusülikool on omaette väärtus. Midagi lõhkuda on kerge, üles ehitada aga äärmiselt keeruline.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles