Lemeks ehitab uue peakorteri Tähtverre

Jaan Olmaru
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Arhitekt Eero Endjärve visioon uuest büroohoonest.
Arhitekt Eero Endjärve visioon uuest büroohoonest. Foto: eskiis

Eesti kapitalil põhinev puidutööstuskontsern AS Lemeks rajab Näituse tänavale uue peakorteri, kuhu kolivad järgmiseks sügiseks ligi seitsekümmend kontserniga seotud ettevõtete töötajat.

«Oleme siin olnud kakskümmend aastat ja see maja jääb meile väikseks,» põhjendas uue kontori rajamist Lemeksi juhatuse esimees Jüri Külvik. Praegu asuvad firma töötajad Betooni tänava büroohoone erinevatel korrustel ning meeskonnad ei saa koos töötada.

«Oleme killustatud,» märkis Külvik ning lisas, et vaadati ka rendipindu, kuid ühtegi sobivat ei leitud. «Siis otsustasimegi, et sellisel kontsernil peaks ikka olema päris oma maja, mis on ka meie nägu.»

Kontor oma maale

Oluline otsus langetati aasta tagasi ning selle tegi Külviku sõnul kergemaks fakt, et nii Näituse 25 ja 27 kui ka arenduse teise külge jääv Hurda 34a olid juba varem Lemeksiga seotud ettevõtte ehk Näituse Arendamise OÜ varade hulgas.

Maja projekteerijaks valiti arhitekt Eero Endjärv arhitektuuribüroost Arhitekt 11.

Külviku sõnul kasutatakse Näituse 25 hoone ehitamisel võimalikult palju puitu ja puidutooteid, mida ettevõttes valmistatakse. Näiteks liimpuittalasid ja -plaate. «Siis on ka meie klientidel näha, et puidust pole alati kallis ehitada ja tulemus on soe,» lausus Külvik.

Arhitekti sõnul hakkavad betoonist vahelaed toetuma liimpuidust postidele. «Need pole tavalised alt üles postid, vaid meenutavad natukene metsa. Nad on risti-rästi nagu puutüved ja hoone kuju peaks meenutama veidi saekaatrit. Mõlemad otsad on klaasised, ühest otsast lähevad palgid sisse, teisest lauad välja,» kirjeldas Endjärv.  Maja alla tuleb 15-kohaline autoparkla.

Uue büroohoone ehitab YIT, kes on viimased kolm nädalat krundil lammutanud. Maha on võetud Hurda tänava ääres olnud vanad sarad ning alustatud on ka Näituse 25 krundil oleva paarikümne aasta vanuse kahekorruselise hoone lammutamist.

Tõenäoliselt lammutatakse ka Näituse 27 asuv neljakorruseline kontorihoone, kuid seda pole veel otsustatud. Kehtiv detailplaneering näeb krundile ette büroo- ja kortermaja ning enne ehitamist tuleb korraldada arhitektuurivõistlus.

Uue ehitamine on odavam

1980ndatel ehitatud majad ei sobitu Külviku hinnangul kuidagi Tähtvere keskkonda ning ka nende ajakohastamine oleks üsna kalliks läinud. «See olnuks nööbi külge mantli õmblemine,» lausus Külvik. Tema sõnul läheb uus peakorter maksma üle kahe miljoni euro ja hoone peaks valmima 2014. aasta suvel.

AS Lemeks asutati 1993. aastal. Nüüdseks on Lemeksist saanud Eesti üks suurimaid puidutööstuskontserne, millel on üle paarikümne ettevõtte. Kontserni 2012. aasta müügitulu oli 86 miljonit eurot.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles