Igale vabale platsile kerkivad lumemäed

Vilja Kohler
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Raua 13 maja ette pargitud auto on jäänud lumevangi: lumevalli taga seisva sõiduki kättesaamiseks tuleb kas oodata suurt sula või teha kõvasti labidatööd.
Raua 13 maja ette pargitud auto on jäänud lumevangi: lumevalli taga seisva sõiduki kättesaamiseks tuleb kas oodata suurt sula või teha kõvasti labidatööd. Foto: Margus Ansu

Labida- ja masinamehed rookisid eile nii Tartu kesklinnas kui ka sealt kaugemal tänavaid lumest puhtaks. Sellest hoolimata ei kao kõrged lumevallid tänavapildist suure sulata kuhugi.


«Oleme suured ja ka kõrvaltänavad suutnud lahti lükata,» ütles Tartu linnavalitsuse linnamajanduse osakonna juhataja Rein Haak eile hommikupoolikul. «Lumekoristamiseks meil raha on, aga lumeveoks raha napib.»

Tõsi: kui varasematel aastatel oli Tartu eelarves raha 10 000 kuupmeetri lume äravedamiseks, siis tänavu on lume tulekust kuni selle lõpliku kadumiseni kevadel raha vaid 2000 kuupmeetri äraveoks.

Kallis töö


Tartu linnavalitsuse haljastus- ja puhastusteenistuse juhataja Madis Tammeoru telefon oli eile lume pärast täiesti punane. Helistasid nii rahulolematud autojuhid kui ka jalakäijad.

«Katsume lume nii ära mahutada, et inimesed linnas sõita ja kõndida saaksid,» kinnitas Tammeorg. «Lund ära vedada me ju ei saa, raha pole. Praegu oleme seda tööd teinud järgmise aasta raha eest.»

Lume äravedu on kallis: kuupmeetri minemasõidutamine maksab 141 krooni ja 34 senti. Arvestades, et veoauto koormasse mahub laias laastus 15 kuupmeetrit lund, tähendab selline koorem veidi enam kui 2100-kroonist väljaminekut.

Lumeveo raha sees on kõik tööd: esmalt tuleb tee ääres olev lumevall jälle sõidutee keskele lükata, siis lumi autole laadida, minema sõidutada ja tänav puhtaks teha. Peale selle tuleb lund vedaval firmal kevadel korda teha ka plats, kuhu lumi veetakse.

Viimastel päevadel on lund ära veetud kesklinnast Gildi ja Ülikooli tänavalt. «Need tänavad olid nii lund täis, et seal ei mahtunud enam autod sõitma,» märkis Tammeorg.

Eile pidasid Tartu abilinnapea Margus Hanson ja linnamajanduse osakonna juhataja Rein Haak nõu, mida kesklinna lumega peale hakata.

«Otsime äraveole kõikvõimalikke asendusvariante,» andis Haak nõupidamise tulemusest ülevaate. «Parkimiskohtadest ja mõnelt tänavalt veame lume ära. Teistes kohades otsime platse, kuhu saab lume eest ära lükata.»

Üks selline koht on Rüütli tänava kõrvale jääv nn Karu plats, mille omanik lubas linnal sinna lund kuhjata. «Kus on hädavajadus, sealt tuleb lumi ära vedada,» kinnitas Haak. «Aga selge on see, et tervet valli ära ei veeta, selleks pole raha.»

Tartu lennujaama ilmateenistuse meteoroloogid mõõtsid eile hommikul vaatlusväljakul lume paksuseks 14 sentimeetrit. «See ei ole paks lumi,» ütles Tartu lennujaama ilmateenistuse meteoroloog Ebe Uibo.

Sajus tuleb paus


Kõige rohkem sadas ja tuiskas jõulu teisel pühal ehk 26. detsembril, kui Ülenurmel mõõdeti sademete hulgaks 12,3 millimeetrit. Lähipäevade ilma kohta ütles Uibo, et täna päeval võib lund sadada, aga kui palju seda maha tuleb, oli eile keeruline öelda. Homsest hakkab ilm külmenema ja lumesajud peaksid nädala lõpuni siin kandis lakkama.

Tänavapuhastajad
• Tartu läänepiirkonna (Narva mnt – Riia tn – Võru tn joonest lääne poole) pea- ja bussiliiklusega tänavate sõiduteede talihooldust teeb Tänavapuhastuse AS, valvetelefon 510 5270.
• Idapiirkonna (Narva mnt – Riia tn – Võru tn joonest ida poole, koos piiritänavatega) pea- ja bussiliiklusega tänavate talihooldust teeb AS Veolia Keskkonnateenused, valvetelefon 503 6046.
• Kõrvaltänavate korrashoiu eest hoolitsevad teised firmad, kelle kohta saab teavet Tartu linnavalitsuse haljastus- ja puhastusteenistuse telefonil 736 1267.
Allikas: Tartu linnavalitsus
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles