Sõjaväelased aitasid vastsündinuid

Aime Jõgi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Margus Ansu

Eile keskpäeval jalutasid mööda lastekliiniku koridore Balti Kaitsekolledži sõjaväelased, kes kuulasid lastearst Heili Varendi selgitusi vastsündinute ja nende tervise kohta.


Ilma jälgimismonitorita, mis salvestab elutähtsate organite talitlust, ei kujuta lastehaigla tööd tänapäeval keegi ette.



Jälgimismonitore vajab lühemat või pikemat aega iga vastsündinu ja seepärast ei ole neid osakonnas kunagi ülearu. Üks monitor kingiti eile juurde, ja selle kingituse tegid Balti Kaitsekolledži sõjaväelased koostöös Tartu Ülikooli Kliinikumi Lastefondiga.



Eile töökorda seatud uus jälgimismonitor maksis 50 880 krooni. Poole sellest rahast kogusidki Balti Kaitsekolledži kursuslased ja administratsiooni töötajad ning teise poole rahast lisas lastefond.



Eile tunnistasid sündmust Balti Kaitsekolledži komandant brigaadikindral Gundars Abols (pildil) ning õppurid kapten Rene Toomse ja major Stig Nilsen. Lastekliinikule abi pakkumine oli kahe viimase idee.



«Küsisin oma korteriomanikult, kes töötab haiglas ja kelle käest ma ruume rendin, et mis võiks olla üks hea heategevuslik siht,» rääkis Norra õhuväe major Stig Nilsen. «Ja mind juhatati kokku lastefondi juhi Küllike Saarega.»



Lasteõde Snežana Käära näitas läbi klaasi üht kuuvanust tüdrukut, kelle  sünnikaal oli 1100 grammi ja kes praeguseks kaalub juba 2200 grammi.



Just niisugused on lapsed, kes vajavad aparaate, mis oskavad jälgida südamelööke, vererõhku, vere hapnikusisaldust ja muud.


Kommentaarid
Copy
Tagasi üles