Pärimusmuusika keskus kaotas ringkonnakohtus endisele kohvikule

Risto Mets
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kes hakkab edaspidi Kirsimäe aida kohvikus kliente teenindama, on praegu veel selgusetu.
Kes hakkab edaspidi Kirsimäe aida kohvikus kliente teenindama, on praegu veel selgusetu. Foto: Elmo Riig / Sakala

Viljandis tegutsev pärismusmuusika keskus on juba enam kui aasta aega murdnud piike pärimusmuusika aidas kohvikut pidava üürnikuga, soovides toitlustajast vabaneda. Konkursiga valitud teenusepakkuja ei soovi aga lihtsalt loobuda. Kohus on seni jäänud kohviku poolele.


Selle nädala alguses langetas Tartu ringkonnakohus otsuse, millega kuulutati mittetulundusühingu Eesti Pärimusmuusika Keskus ühepoolne rendilepingu lõpetamine osaühinguga Moonirull õigustühiseks. Otsusega jättis ringkonnakohus kehtima varasema Tartu maakohtu seisukoha, muutes osaliselt vaid otsuse õiguslikke põhjendusi.

Tänavu juunikuus tuvastas maakohus, et pärimusmuusika keskuse 16. jaanuaril edastatud üürilepingu ülesütlemisavaldus on tühine, kuna puuduvad võlaõigusseaduses sätestatud alused üürilepingu erakorraliseks ülesütlemiseks. Vastava hagi esitas kohtule osaühing Moonirull, kes leidis, et pärimusmuusika keskus on lepingut lõpetades talitanud ülekohtuselt.

Seejärel esitas pärimusmusika keskus omakorda hagi teise astme kohtule, lootes omast vaatenurgast õigluse jalule seada. Ringkonnakohus jättis aga maakohtu otsuse kehtima.

Pikalt paisunud tüli

Eesti Pärimusmuusika Keskuse juhataja Ando Kiviberg tõdes, et OÜ Moonirull võitis 2008. aasta jaanuaris korraldatud konkursi, kuna kandidaadi näidismenüü avaldas keskusele muljet. Lisaks peeti tähtsaks asjaolu, et üks kolmest osanikust oli tuntud eesti köögi propageerija ja kohvikuasjatundja Anni Arro.

Võitjaga sõlmiti leping 2008. aasta veebruaris, kuid Kivibergi sõnul selgusid peagi puudujäägid nii teenuse kvaliteedis kui toitlustaja maksedistsipliinis. Samuti lahkus omanikeringist Anni Arro.

Kivibergi andmetel ulatus rentniku võlg pärimusmuusika keskuse ees juba üle 100 000 krooni ning üürileandja esitas Moonirullile pankrotihoiatuse.

Rentnik väidab aga mingisugust üürivõlga ei olnud ning 2008. aasta lõpu seisuga oli saldo nullis. Seda tunnistas hiljem ka kohus.

Just üürileandja oli rentniku hinnangul see, kes kokkulepitud tingimustest kinni ei pidanud. Nimelt sõlmiti Aidaga üürileping koos vaegtööde nimekirjaga, mille Ait pidi kõrvaldama 30. aprilliks 2008. Tööd jäid aga OÜ Moonirull ühe osaniku Annika Jaansoo sõnul paljuski tegemata, mispeale langetati ühepoolselt keskusele makstavat üüri.

«Kõige suurem probleem meie jaoks oli ventilatsiooni ja konditsioneeri puudulikkus kohviku ruumides. Kuna kohvik asub Pärimusmuusika Aida lõunapoolses klaasosas, siis suvel tõuseb kohviku temperatuur pidevalt üle 36 ja kohviku köögi temperatuur koguni üle 40 kraadi.»

Jaansoo kinnitusel ei andnud läbirääkimised vaegtööde parandamiseks Ando Kivibergiga tulemusi. «Olime sunnitud pöörduma juriidilise abi saamiseks advokaadibüroo poole. Viimase soovitusel vähendasime üüri,» selgitas Jaansoo ja lisas, et üüri vähendamise õigsuse tuvastas ka ringkonnakohus oma otsuses.

Kohtuotsusest nähtub veel seegi asjaolu, et pärimusmuusika keskus soovis saada 17 803 krooni rendiraha kätte enne lepingujärgset tähtaega.

Suhted läksid teravaks

Pärimusmuusika Ait ei olnud üüri vähendamisega nõus ning jaanuaris 2009 esitati OÜ-le Moonirull väljatõstmisteade, mille järgi pidi kohvik üüripinnalt lahkuma seitsme päeva jooksul.

Kuna advokaadibürooga konsulteerides selgus, et väljatõstmisteade on tühine, jätkas kohvik tegevust. Samal ajal pöördus Moonirull kohtu poole, et tagada kohviku tegevuse jätkumine.

Kiviberg tõdes, et rendimaksete kättesaamisest sai selle aasta alguseks üsna suur probleem. «Mitu kuud nad ei maksnud, siis tagantjärele jälle maksid,» kirjeldas Kiviberg.

Tema hinnangul sai kohtus lõpuks kaalukeeleks see, et nad asusid tasumata arveid liiga innukalt sisse nõudma ning esitasid viimase arve maksetähtajaga vähem kui 10 päeva, mida õigusemõistja ei pidanud põhjendatuks.

Tagantjärgi peab Kiviberg suurimaks tehtud veaks, et konkursitingimusi ei kirjutatud hilisemasse rendilepingusse, mis andnuks pärimusmuusika keskusele antud olukorras märksa vabamad käed.

Jaanipäevast uksed kinni

Praeguseks on pärimusmuusika keskus Kivibergi sõnul kohtuskäimisele kulutanud mõnikümend tuhat krooni. Nüüd soovitakse põhjalikult ringkonnakohtu otsust analüüsida ning siis otsustada, kas minna edasi ka riigikohtusse.

Vastavalt kohtuotsusele võiks Moonirull praegugi Pärimusmuusika Aidas kohvikut pidada. Paraku on kohvik varsti juba pool aastat suletud.

Jaansoo nentis, et kohviku tegevus on peatatud, kuna Pärimusmuusika Ait ei lase ei kohviku omanikke, töötajaid ega ka kliente alates 23. juulist kohviku territooriumile. Teenindamata jäi ka Viljandi suurim suvine üritus - pärimusmuusika festival.

Osapoolte selgitused lähevad lahku selles küsimuses, miks sai Kirsimäe kohvikut pidanud osaühing veterinaar- ja toiduametilt ettekirjutuse. Nimelt väidab Jaansoo, et ettekirjutuse põhjustasid keskuse lahendamata probleemid ventilatsiooni ja klaasseintega ruumide jahutusega. Kiviberg kinnitab aga, et ettekirjutuse tõi Moonirullile hoopis asjaolu, et firma oli võlgu ka köögitehnikat rentinud osaühingule Sveba-Dahlen Baltic ning ettevõte viis oma pliidid, ahjud ja kraanikausid lihtsalt minema.

«Me ei tee seda jonni pärast,» rõhutas Kiviberg, rääkides, miks keskus soovib kohvikupidajat vahetada. «Meie eesmärk on kohvik võimalikult kiiresti tööle saada ning me soovime, et seda teeksid inimesed, kes seda tahavad ja suudavad.»

Jaansoo tõdes, et suhted Pärimusmuusika Aida juhiga on muutunud kohviku pidamise emotsionaalselt väga raskeks. «Samas otsime siiski võimalusi läbirääkimisteks, sest selle kohviku oleme oma käte ja südamega teinud. Tahame seda edasi arendada, et Viljandis oleks üks mõnus ja hubane kooskäimise koht.»

Krediidiinfo andmetel on OÜ-l Moonirull praegu enam kui 200 000-kroonine maksuvõlg.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles