Fortumi hiigelplaanid Tartu soojatootmises ei kergita hindu

Nils Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Anne katlamajas pildile jäänud soojaärimees Tiit Veeberi sõnul ei maksa Tartu Energia soojatarbijatel Fortumit karta – tema väitel läheb toasoe Fortumi juhtimise all vaat et odavamakski.Tartu Energia aktsionäri Tiit Veeberi sõnul ei too ettevõtte enamusosaluse ostja Fortumi plaan rajada Tartusse elektrienergiat ja soojust koos tootev kombijaam kaasa soojahinna tõusu.

Ehkki soojuselektrijaama rajamine läheb maksma sadu miljoneid kroone, ei hakka Tartu Energia aktsionärid seda raha Veeberi väitel linlaste taskust tagasi võtma.

«Minu arvates tekib hoopis vastupidine olukord. Fortum kavatseb panna Tartus üles elektrigeneraatori, mille võimsus on kuni sada megavatti,» rääkis Veeber. «See tähendab, et ühel hetkel toodetakse Tartus nii palju sooja, et hakka või ilma jagama! Võib juhtuda, et suvel, kui elektritootmisest jääb sooja üle, müüakse seda poole hinnaga.»

Tartu võidab

Vastavalt kavatsuste memorandumile peaks Kotkan Energia müüma oma osaluse Tartu Energias Tiit Veeberi Gigale ja Fortumile, nii et viimasest saab hiljemalt tuleva aasta algul ettevõtte enamusaktsionär.

Veeberi kinnitusel lubavad esimesed kokkupuuted Fortumiga arvata, et kontsernist saab talle Tartu Energias hea partner. «Kõik varem Kotkan Energiaga sõlmitud lepingud jäävad sajaprotsendiliselt kehtima ja lähevad veelgi paremaks,» ütles ta.

Veeberi sõnul suureneb Fortumi investeeringutega ka kohalike kütuste osa Tartu soojatootmises. «Tartlastele kaasnevad soojuselektrijaama ehitusega uued töökohad ja elavnemist tuleb mujalgi. Ma arvan, et Tartu ainult võidab sellest.»

Tartu Energia toodab praegu sooja 70 protsendi ulatuses kohalike kütuste baasil, soojuselektrijaama käivitumisega suureneb kohalike kütuste osa Veeberi väitel sajale protsendile.

Fortum Power and Heat OY presidendi Risto Riekko sõnul on Tartu Energia ostmine osa kontserni soovist olla tõsine tegija Baltimaade energiaäris.

Plaanitava soojuselektrijaama tulevane elektritootmisvõimsus ei ole Riekko kinnitusel veel lõplikult paigas, aga väga esialgse plaani kohaselt tuleb Tartusse 15-30 megavatine turbiin. Veeber ütles möödunud nädalal Postimehele, et turbiin võib tulla kuni saja megavatine.

Praegu on Fortumil Ida-Virumaal 8-megavatise võimsusega elektrigeneraator

Veeberi hinnangul võib soojuse ja elektri koostootmine Tartus alata juba paari aasta pärast. Selleks valmib Tartusse uus tootmiskompleks. «Ei ole välistatud, et see ehitatakse praeguse keskkatlamaja kohale.»

Kotkan Energia presidendi Vesa Pirtilä hinnangul saab Fortumist tartlastele paremgi partner kui seda on praegu Kotka linnafirma. «Fortumil on meiega võrreldes samade asjade tegemiseks märksa suuremad võimalused,» rääkis Pirtilä.

Pirtilä lisas, et Fortumi äriideeks Tartus pole sugugi soojahindade kergitamise pealt teenimine.

Veeberi hinnangul on Kotkan Energia osaluse müümisel mitu põhjust. «Tegu on eelkõige Kotka linnaettevõttega ja Kotka linnal puudub huvi Tartu linna asja ajada. Samas on väga hea, et Kotkan Energia siin esialgu osaluse soetas, sest see andis Tartu soojamajandusele arenguruumi,» rääkis Veeber.

Üllatav plaan

Eesti Energia kommunikatsioonijuhi Erki Peegli sõnul on Fortumi plaan rajada Tartusse soojuselektrijaam üllatav.

«Tartus on soojusenergia tootmises veel piisavalt kasutamata võimsusi, seega tähendab Fortumi plaan ehitada lisaks veel uus kombijaam paratamatult osa praegu töös olevate tootmisvõimsuste sulgemist. Loodetavasti ei tähenda Fortumi plaan soojuse hinna tõusu Tartu soojatarbijatele,» lisas ta.

Fortumi kontserni kuulub ka Neste kütusekett ning Fortum Termest, mis opereerib Tallinna väikekatlamajadega. Lisaks on kontsernil Eestis hulk väiksemaid firmasid.

Ka Läänemaa elektrivõrgud kuuluvad Fortumi kontserni teisele allüksusele ning seal maksab elektrienergia kilovatt-tund põhitariifi järgi 12 senti rohkem kui mujal Eestis.

Fortumi enamusaktsiad kuuluvad Soome riigile. Ettevõte on juba mitu aastat Eesti Energia peamine konkurent energeetikavallas. Osalused Tartu Energias

Praegu kuulub

Tartu Energia aktsiatest 80 protsenti Kotkan Energiale,

20 protsenti Tiit Veeberi Gigale.

Jaanuari lõpus kuulub

45 protsenti Fortum Power and Heat OY-le,

40 protsenti Tiit Veeberi Gigale,

15 protsenti Kotkan Energiale.

Tuleval aastal kuulub

veidi üle 50 protsendi Fortum Power and Heat OY-le,

veidi alla 50 protsendi Tiit Veeberi Gigale.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles