Raamatukogus asendas pagariahju kohvik

Marju Himma-Kadakas
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Raamatukogu ja ülikooli töötajad proovisid reedesel avapeol kohviku toiduvalikut. Mõnusa klaverimuusika kõrvale said soovijad raamaturiiulist vahepalaks valida ka ilukirjandust.
Raamatukogu ja ülikooli töötajad proovisid reedesel avapeol kohviku toiduvalikut. Mõnusa klaverimuusika kõrvale said soovijad raamaturiiulist vahepalaks valida ka ilukirjandust. Foto: Sille Annuk

Neid kordi, mil Tartu Postimees on kirjutanud, et ülikooli raamatukogu ümberehituse käigus kohe-kohe ka kohvik valmis saab, võib ühe käe sõrmedel üles lugeda. Reedel sai pikk lubamine lõpuks teoks.


Esimest korda tuli Tartu Ülikooli raamatukogu kohviku loomine jutuks 2008. aasta juunis, mil raamatukogu direktor Martin Hallik pakkus, et selle võiks avada sama aasta septembris.

Algselt pidi kogu sisseseade eest hoolitsema kohviku operaatorfirma, praegu on aga nii interjöör kui lauad-toolid tulnud raamatukogu kukrust, selgitas Hallik. See venitaski avamise üle aasta pikemaks.

Halliku Juures


Oluline on aga see, et viimaks sai kohvik avatud. Varem sõid raamatukogu külastajad tatraputru ja kiluleiba hoone ülemisel korrusel, nüüd saab kõhtu täita lugemissaali ossa sisenemata fuajeekorrusel garderoobi taga.

Enne asus seal pagarikoda ja suurköök, milles valmis toit ühiselamusööklatele. Vanade pagariahjude asemel ilutsevad praegu mõnusad diivanid, kus istujale avaneb vaade Juri Lotmani kujule ning kõrvalasuvale pargile.

Kohviku ristivanemateks on raamatukogu töötajad. Nime valikuks korraldas raamatukogu konkursi. Häid variante oli palju, aga oli üks nimi, mille puhul ma ütlesin, et seda panna ei tohi, avaldas Hallik. Selleks nimeks oli Halliku Juures. Lisaks pakkusid raamatukogu külastajad ka legendaarse raamatukoguhoidja Johann Karl Simon Morgensterni järgi nimeks Morgensterni kohvik.

Gaudeamuse kasuks otsustati Halliku sõnul eelkõige seetõttu, et ülikooli raamatukogu on alati olnud kokkusaamiskoht ning kohtumised annavad põhjust rõõmustamiseks – rõõmustagem, nagu gaudeamus tõlkes tähendab.

Kohviku tegevjuhi Assar Jõgari sõnul tatrapudrule kohvik enam rõhku ei pane. Küll aga on mõeldud tudengite täitmatutele kõhtudele ning menüüsse on lisatud 15 sorti soolaseid ja magusaid pannkooke, mis Jõgari hinnangul peaksid olema tudengitele igal juhul taskukohased.

Muus osas sarnaneb raamatukogu kohviku menüü Ülikooli kohviku buffet’-laua omaga. Jõgar sõnas, et eraldi luuakse võimalus kundedel kirja panna oma toidueelistused, mida siis võimalust mööda toidukaarti lülitatakse. Ülikooli kohvikuga sarnaselt on võimalik valida kümmekonna sooja roa, valmis magustoitude ja pokaalisalatite vahel.

Hea uudis on seegi, et nüüd ei pea koristuspäeva hommikul nõutult raamatukogu ukse taga seisvad tudengid enam külma käes ootama, vaid võivad istuda samal ajal kohvikus ning sealseid raamatuid sirvida.

Raamat kohvikust


Kohvikuriiulite raamatud kannavad templit, mis tuletab raamatu algset asukohta (kohvikut) meelde. Seda juhuks, kui mõnel lugejal peaks raamat kotti libisema. «Aga ega ei saa ju pahaks panna, kui inimene nii väga lugeda tahab ja selle raamatu siit kaasa võtab, tore oleks lihtsalt, kui ta selle pärast tagasi tooks,» oli tegevjuht heasoovlik.

Neile, kes kohvikust raamatut otsima ei lähe, kuid kõhutäie kõrvale lisapala tahaksid, seisab akna all klaver. Soovi korral võib sellel näidata oma muusikalisi andeid.

Gaudeamus
• Tartu Ülikooli raamatukogu kohvik Gaudeamus on lahti esmaspäevast reedeni kl 10–19, nädalavahetusel 10–16.
• Avamisele järgnevatel nädalatel on kohvik lahti kl 21ni.
• Kohvikus on ruumi sadakonnale inimesele.
• Suviti mahutab kohvik 120 inimest, kes saavad istuda ka väliterrassil.
• Kehtivad tudengitele tavapärased ISIC-, NPNK- ja EURO<26 kaardi soodustused.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles