Manalateele läks Eesti vanim kirurg

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Erik Siliksaar nooruses.
Erik Siliksaar nooruses. Foto: Erakogu

Teisipäeval, 1. detsembril 2009 lahkus manalateele Eesti vanim kirurg Erik Siliksaar.

Ta sündis 11. mail 1914. aastal Helsingis ametniku perekonnas, teatas Eesti Seeniorkirurgide Selts.

1921-1927 õppis Siliksaar Pärnu linna algkoolis ja 1927-1932 Pärnu Poeglaste Gümnaasiumis. 1933-1940 järgnesid õpingud Tartu Ülikooli arstiteaduskonnas. Alates 1936. aasta sügisest kuulus ta Eesti Üliõpilaste Seltsi.

1939. aastal alustas ta tööd Tartu Ülikooli II haavakliinikus Maarjamõisa haiglas arsti abilisena. Aastatel 1940-1944 töötas Siliksaar Tartu Ülikooli II haavakliiniku assistendina.

1944. aasta sügisel jäi Erik Siliksaar kliinikusse üheks aastaks tööle üksinda. Teised kolleegid - U. Karell, J. Sõrra, H. Kumpas, Laretei ja Simson olid emigreerunud välismaale. Tema töö seisnes kliiniku maja töökorda seadmises, purustatud akende ja ruumide remontimises. Haigeid ravida ei saanud.

1945. aastal saabusid kliinikusse tööle Ants Rulli, Anni Lang, Aino Parts, Ivo Ramjalg ja prof. Juhan Ennulo.

1944-1955 oli ta Tartu kliinilise haigla kirurg ja traumatoloogiaosakonna juhataja ning 1956-1972 samas üldkirurgiaosakonna juhataja. 1973-1992 töötas Erik Siliksaar üldkirurgiaosakonna ordinaatorina. Ta oli Eesti Seeniorkirurgide Seltsi liige.

Erik Siliksaar oli kõrgema kategooria kirurg, kes töötas kirurgina kokku 53 aastat ja lahkus töölt 78-aastaselt. Paljud maainimesed Lõuna-Eestist meenutavad veel tänaseni tänutundega lugupeetud kirurgi, kes külastas ka haigeid kodus. Harvad ei olnud juhud, kui tuli sõita noortele kolleegidele appi maakonnahaiglatesse.

Erik Siliksaar on olnud paljude kirurgide õpetajaks ja eeskujuks. Olgu nimetatud Karl Kull, Heino Kokk, Eldor Mihkelsoo, Armand Vardja, Heiki Kask, Otto Pappel, Arvi Tühis, Arvo Leimann, Rein Taru, Juhan Kukk, Ants Haavel, Uno Piirsalu, Inge Merioja, Eha Mäll, Herold Saare, Benno Abram, Indrek Miidla, Anni Lang-Sarv, Aino Parts, Uudo Reino, Mati Ress, Aleksander Pille, Rein Randam, Aldin Talving, Enno Toss, Ants Pruler jt.

Eesti Seeniorkirurgide Selts jääb alatiseks meenutama Erik Siliksaart kui alati rahulikku ja sõbralikku ning abivalmis kolleegi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles