Lugeja küsib: millal peab lõpparve välja maksma ja kas viivist ka nõuda saab?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Neenu Pavel.
Neenu Pavel. Foto: .

Vastab tööinspektsiooni jurist Neenu Pavel:


Eelmine töölepinguseadus (TLS) kohustas tööandjat maksma lõpparve täies ulatuses välja või kandma töötaja arvele üle viimasel tööloleku päeval ning viivituse korral võis töötaja nõuda hüvitiseks kuni ühe kuu keskmist palka.

Kehtiva TLSi kohaselt muutuvad töölepingu lõppemisega kõik töösuhtest tulenevad nõuded sissenõutavaks – see on vana kohustus uues sõnastuses. Eelkõige on töötaja poolt nõueteks töötasu ja kasutamata puhkuse hüvitise maksmine ning tööandja nõuab töövahendite tagastamist.

Kui lõpparve ettenähtud päeval arvele ei laeku, soovitan töötajal esmalt ikka tööandjalt pärida, millest hilinemine tingitud. Kui aga heaga ei õnnestu oma raha kätte saada, tuleks pöörduda töövaidlusi lahendava organi poole.

Et töösuhe on samuti üks võlaõiguslikest suhetest, ei saa viivituse hüvitamine olla alusetu rikastumise allikaks, seega kohaldub nüüd viivitusintressi arvutamisel VÕS § 113, kus arvutamine toimub läbi aasta intressimäära ja Euribori. Kui näiteks tööandja on viivitanud 10 000-kroonise lõpparve väljamaksmisega ühe kuu, saab nõuda viivitusintressi umbes 66 krooni.

Kui pikk on iganädalane puhkeaeg?


Uus TLS ei ole iganädalase puhkeaja osas põhimõttelisi muudatusi teinud: seitsmepäevase ajavahemiku jooksul peab töötaja saama vähemalt 48 tundi järjestikust puhkeaega ja eeldatakse, et see antakse laupäeval-pühapäeval.

Siiski on ka terve rida katkematu tööprotsessiga eluvaldkondi, kus töötatakse ööpäeva- ja nädalaringselt ning graafiku kohaselt peab keegi alati tööl olema. Sel juhul kohaldatakse harilikult ka summeeritud tööaja arvestust.

Töötajale tuleb tagada vähemalt 36 tundi järjestikust puhkeaega. Töötaja puhkepäevad määratakse kindlaks vahetuste ajakavaga.

Tööandjatele on muidugi soovitus koostada tööajakava õiglaselt, töötajaid võrdselt koheldes, et kõigil oleks aeg-ajalt võimalik kasutada vaba aega nädala lõpus koos perega.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles