Ahhaa pani hauakambrile katuse

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Ülikooli peahoone keldris avatakse septembri lõpus Soome Heureka teaduskeskuse rändnäitus «Iidse Egiptuse müsteerium». Näituse üks tõmbenumbreid vaarao hauakamber oli madalate võlvlagedega keldrisse toimetamiseks paraku liiga suur.

Ahhaa keskus toimis Gordioni eeskujul ning saagis hauakambri tükkideks. Projektijuht Tiiu Sild ütles, et soomlastel ei olnud midagi tükeldamise vastu. «Hauakamber oli nii nurjatult suur, et selle keldrisse toimetamine meenutas vihmaussi ajamist läbi nõelasilma,» rääkis Sild.

Koos rändnäitusega saabus tagasi Tartusse ka poolteise aasta eest Heurekale renditud ülikooli kunstimuuseumi muumia.

Näitusel saavad külastajad vastused mitmetele Egiptuse mõistatustele - kuidas valmistati muumiaid, kuidas lahendati hieroglüüfide saladus, kas papüürus säilib paremini kui CD, kuidas muistsed egiptlased haigusi ravisid, millega nad aega mõõtsid, milliseid mänge mängisid egiptlaste lapsed jne.

Näitus jääb avatuks jaanuari lõpuni ning läheb siis Heureka käsutusse tagasi. Tartu muumia rännakud on aga lõppenud ning see jääb Tartusse. Sild sõnas, et muumia on lõputuks ringijooksutamiseks liiga väärtuslik. (TPM)

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles