Kas Tartu koolides tulevad ka perioodika tellimise piirangud?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu abilinnapea Jüri Sasi.
Tartu abilinnapea Jüri Sasi. Foto: Lauri Kulpsoo/Postimees

Tallinn keelas koolidel ja lasteaedadel tellida 2010. aastaks üle ühe üleriigilise päevalehe. Erandiks on erialased väljaanded, kuid nende tellimine tuleb enne kooskõlastada linnavalitsusega. Mida sellisest korraldusest arvate ja kas Tartus on ka midagi sarnast plaanis?


Jüri Sasi,

Tartu abilinnapea:



Oi ei! Ei, ei, ei. See on täiesti ab­­surdne.



Mina ei kujuta küll ette, kuidas saab linn nii peensusteni hakata kooli tööd reguleerima.


Kui kool tahab tellida ühte päevalehte, siis ta peab näiteks Õpetajate Lehe tellimiseks eraldi luba küsima? Uskumatu. Ajaleht ei ole ju mingi luksus,  õpetajaametis on hädavajalik hoida end kursis erialakirjanduse ja ühiskonnas toimuvaga.



Ma saan aru, et Kroonikat ja Naistelehte pole õpetajatel vaja, aga sundida kooli valima Sirbi, ühe päevalehe ja Õpetajate Lehe vahel on ju absurdne. 



Peale ajalehtede tellimise keelab Tallinna linnavalitsus koolidel maksta aasta lõpuni preemiaid, ühekordseid lisa- ja tulemustasusid ning osaleda tasulistel koolitustel. Kas olete Tartus sarnastele piirangutele mõelnud?


Ei ole.


Praegu pole selleks vajadust olnud. Ainuke piirang on, et jõulupreemiaid ei maksta välja. Seda raha saavad koolid lihtsalt järgmisel aastal kasutada.



Praegu me ei tea veel kindlalt, kui palju raha riik tuleval aastal õpetajate palkadeks annab, ja parem on kokku hoida. 



Kui palju võiks linn reguleerida kooli tööd ja kui palju peaks jääma koolile otsustusvabadust?


No ajalehtede tellimise üle võiks küll iga kool ise otsustada, siin ei tohiks linn sekkuda. Iga kool teab kõige paremini, mida tema õpetajatele vaja on.



Näiteks kunstigümnaasiumis on lisaks üldisele päevalehele ehk oluline tellida mõni kunstiajakiri, kommertsgümnaasiumis aga ilmselt hoopis Äripäev.



Kool teab oma vajadusi ja võimalusi kõige paremini ning sellistesse detailidesse nagu ajalehe tellimine ei tohiks linn sekkuda ka siis, kui raha on vähe.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles