Ahhaa keskus esitleb valgust ja varju

Martin Pau
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Tartu Ülikooli raamatukogu fotograaf Andres Joala ja Treffneri gümnaasiumi õpilane Tiit Joala näitavad täispuhutaval planeedil, kui abituks ja veidraks, aga pehmeks teeb saturnielaniku kostüüm inimese Teaduskeskus Ahhaa avab homme Vanemuise kontserdimajas näituse «Ahhaa, valgus!», mis toob lisaks hologrammidele, kõverpeeglitele ja varjuteatrile huviliste ette õhus hõljuva Tartu vaimu.

Ahhaa keskuse projektijuhi Tiiu Silla sõnul pääsevad näituse külastajad toolidest tühjendatud kontserdisaali läbi peegellabürindi, kus võib imetleda igas ilmakaares lõpmatusse kaduvaid iseenda näolappe.

«Aga kedagi me labürinti minema ei sunni,» välistab Sild võimaluse, et eksimiskartlikud keerdkäiku läbimata näitusele ei pääsegi. «Kui on väga suur grupp, tuleb meil nad nagunii labürindist mööda juhtida, et seal liiga kitsaks ei läheks.»

Käsi tiigri suus

Kontserdisaali uksel tervitavad külalisi Pariisi holograafiamuuseumi hologrammid ja stereogrammid ehk kolmemõõtmelised pildid. Üks suurem hologramm kujutab Prantsuse arhitekti Jean Muller’ kaugusse kaduvat hiigelsilda Floridas, teise juures võib tekkida pettekujutlus, et su käsi on tiigri suus.

Ruumilised pildid Tartusse toonud Pariisi holograafiamuuseumi direktor Ann Marie Christakis märkis, et tavaliselt piirdub inimeste kokkupuude hologrammidega pisipildikestega pangakaartidel, enam kui meetrise läbimõõduga stereopildid loovad aga sootuks võimsama elamuse.

Kontserdisaali seinte äärde on seatud 22 katsestendi, kus igaüks saab muuta valguskiire prisma abil vikerkaareks, liita erinevat värvi valgusi uut värvi valguseks jne.

Lavale seatud füüsikainstituudi laser peab projitseerima õhku tiibadega eluka kujutise, mida Tiiu Sild hüüab hellitavalt Tartu vaimuks.

Tillukese vaimu manab ülikooli füüsikadoktorandi Kaido Reivelti sõnul esile ühevatine valgus, selle tekitamiseks tarvitab aga laser 10 000-vatist elektrit ning jahutuseks 20 liitrit vett minutis.

Hüpped Saturnil

Kontserdisaali keskel laiutab kümnemeetrise läbimõõduga täispuhutav Saturn, millel võib ühekorraga karelda ja ukerdada sadakond mudilast. Lendava taldriku vormiga batuudisarnase moodustise valmistas Ahhaa keskusele Riia firma LGK ning see läks maksma üle 35 000 krooni.

«See on tegelikult väga odavalt saadud,» märgib Tiiu Sild. «Saturn sündis erikokkuleppel arvestusega, et Tartu Ülikooli eesmärk pole sellega raha kokku ajada.»

Saturnil turnija peab võtma jalast kingad ning võib tõmmata selga hõbedase saturnielaniku kostüümi, mis teeb selle kandja väga pehmeks ja väga abituks.

«Ahhaa, valguse!» eelarve on pool miljonit krooni, millest 450 000 krooni andis Tartu linn ning 30 000 krooni Tartu õlletehas. Aastaringselt toetab Ahhaa keskust ligi veerand miljoni krooniga Tartu Ülikool.

Tiiu Silla sõnutsi pani tänavu Vanemuise kontserdimaja kasuks otsustama varasemast parem asukoht. Selle aasta näituse ohjamisega on enam kui poolteise kuu jooksul hõivatud üle 50 inimese, nende hulgas paarkümmend ülikooli teadlast.

«Ahhaa, valgus!» on avatud alates homsest kuni 15. juulini iga päev kella kümnest hommikul kuueni õhtul.

Tartu Ülikooli teadus- ja arendusosakonna projekt Ahhaa tõi esimese interaktiivse näituse ülikooli spordihoonesse 1998. aastal.

1999. aastal korraldasAhhaa keskus Kreutzwaldi tänava messikeskuses näituse «Ahhaa, putukad!» ning eelmisel aastal näituse «Ahhaa, inimene!».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles