Tartu Ülikooli raamatukogu plaanib lahtiolekuaegu pikendada

Sandra Maasalu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu Ülikooli raamatukogu direktor Martin Hallik.
Tartu Ülikooli raamatukogu direktor Martin Hallik. Foto: Andres Ehrenpreis

Teades lugejate soove, mõtleb Tartu Ülikooli raamatukogu praegu võimalusele, et alates uuest aastast uksi mitte ainult eksamite ajal, vaid püsivalt kauem lahti hoida.

«Me oleme mõelnud selle peale, kuidas raamatukogu võiks olla kauem lahti, ja ma usun, et oleme lähemas tulevikus tegemas samme selles suunas,» ütles Tartu Ülikooli raamatukogu direktor Martin Hallik. Põhiline, millest pikem lahtiolekuaeg sõltub, on tema sõnul personal.

«Me teame oma lugejate soove ja vajadusi,» ütles Hallik ja lisas, et TÜ raamatukogu näol on ka praegu tegemist ühe kõige kauem lahtioleva raamatukoguga.

Juulis ikka kinni

Kui palju ja mis päevadel TÜ raamatukogu lahtiolekuajad pikenevad, saab Halliku sõnul rääkida tuleva aasta alguses. «Praegu oleme arvutusi tegemas, kui palju see kulutusi tõstab,» ütles ta.

«Mis puudutab suvel lahtiolekut, mida on ka küsitud, siis praeguses majandusolukorras jääb juuli ikkagi kuuks, kus töötajad on kollektiivpuhkusel, sest see on üks leebemaid variante rahade kokkuhoiuks,» rääkis Hallik.

Hallik tõdes, et lugejatele võiks TÜ raamatukogus olla palju rohkem ruumi. «Mida me tahaks teha, on avada ülemine hoidlakorrus lugejatele, aga me ei suuda seda praegu.»

«Selleks tuleks teha sissepääs fuajeest ja nihutada turvatsooni. Kogu hoidlakompleksi kordategemine, mis oleks ülimalt vajalik, võib maksta 80-100 miljonit krooni,» ütles Hallik. «Seda raha pole raamatukogul kusagilt võtta.»

Raha oodates

Vahetamist vajaks Halliku sõnul kogu raamatukogu ventilatsioonisüsteem, kuid seda ei saa osade kaupa teha ning selle maksumus on üle 20 miljoni krooni. Korduvalt on lapitud raamatukogu läbitilkunud katust, mis tema sõnul peaks nüüd korras olema.

Hallik tõdes, et kuna Euroopa Liidu struktuurifondide raha jagamise otsused on ammu tehtud, tuleb TÜ raamatukogul oodata uut taotlusvooru alates 2013. aastast. Ta avaldas siiski lootust, et kui TÜ teiste kavandatavate ehitiste maksumus osutub esialgu plaanitust odavamaks, võib raha üle jääda ka raamatukogu jaoks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles