Tartu vangla kaebab kriminaalhooldaja vallandamise kohtuotsuse edasi

Sandra Maasalu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Lauri Kulpsoo

Tartu vangla direktor Rait Kivimets ütles, et vangla kaebab edasi Tartu halduskohtu otsuse, millega tunnistati ebaseaduslikuks Tartu vangla Valga kriminaalhooldustalituse endise juhataja Margus Malleuse vallandamine.

«Olukord, kus riigiametnik mahitab kriminaalhooldusalust - eksinud inimest, keda ta peaks suunama ja aitama - dokumente võltsima, diskrediteerib riiki igal juhul,» ütles Kivimets.

Justiitsministeeriumi vanglateenistuse ametnikud leidsid kontrolli käigus, et osad Malleuse dokumendid, mis pidid tõendama Malleuse kokkusaamisi oma kriminaalhooldusalusega, on võltsitud.

Nimelt oli ta lasknud ühel kriminaalhooldusalusel allkirjastada tagantjärgi registreerimislehti kriminaalhooldusametniku juures käimise kohta, kuigi tegelikult neid kohtumisi ei toimunud.

Malleus tunnistas Tartu vangla korraldatud distsiplinaarmenetluse käigus, et andis paberite tõepärase väljanägemise huvides kriminaalhooldusalusele erinevad pastapliiatsid, millega viimane kirjutas kohtumiste toimumise kohta eri kuupäevade juurde oma allkirjad. Tegelikult viibis kriminaalhooldusalune osade paberite järgi justkui asetleidnud kohtumiste ajal juba vahi all.

Kriminaalhooldusalune peab andma allkirja siis, kui ta kindlaks määratud aegadel kriminaalhooldusametniku juures käib. Selliste kohtumiste eesmärk on kontrollida, kas hooldusalune täidab talle seatud kohtu nõudeid ning hoolitseda, et kriminaalhooldusalune ei muutuks vabaduses viibides ühiskonnale ohtlikuks.

Distsiplinaarmenetluse tulemusena vallandati Margus Malleus Tartu vangla direktori käskkirjaga.

Lisaks on Malleuse suhtes alustatud ka kriminaalasi KarS § 299 lg 1 järgi, mis käsitleb ametiisiku poolt dokumendi võltsimist. Menetlust viib läbi Lõuna politseiprefektuuri majanduskuritegude talitus, menetlust juhib Lõuna ringkonnaprokuratuur.

Tartu halduskohus rõhutas oma otsuss, et ametiasutus ega kohus ei ole ja ei tohi olla tolerantne ebaausate ametnike suhtes, kuid aususkohustuse rikkumise korral peab ametniku distsiplinaarkorras karistamine toimuma õiguspäraselt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles