Valimisnimekirjad tulid Tartus viimasel minutil

Jüri Saar
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu linna valimiskomisjoni liikmed eesotsas Jüri Mölderiga (taga vasakult teine) võtsid täna kella viie paiku Tartu raekojas kandideerimisdokumente vastu kolmelt poliitiliselt jõult. Pildil on tagant vasakult vaadates valimisliidu Vabakund esindajad Siim Vatalin, Märt Põder ja Gea Kangilaski, IRLi  esindajad Peeter Laurson ja Margus Tsahkna ning sotside esindajad Heljo Pikhof ja Marika Saar. Ees vasakul istuvad valimiskomisjoni liikmed Aili Kask ja Anneli Apuhtin.
Tartu linna valimiskomisjoni liikmed eesotsas Jüri Mölderiga (taga vasakult teine) võtsid täna kella viie paiku Tartu raekojas kandideerimisdokumente vastu kolmelt poliitiliselt jõult. Pildil on tagant vasakult vaadates valimisliidu Vabakund esindajad Siim Vatalin, Märt Põder ja Gea Kangilaski, IRLi esindajad Peeter Laurson ja Margus Tsahkna ning sotside esindajad Heljo Pikhof ja Marika Saar. Ees vasakul istuvad valimiskomisjoni liikmed Aili Kask ja Anneli Apuhtin. Foto: Margus Ansu

Kuus erakonda, kaks valimisliitu ja neli üksikkandidaati asuvad püüdma kohti Tartu 49-liikmelises volikogus, nimekirjade toomine jäi enamasti viimasele päevale.

Tänase tööpäeva alguseks oli Tartu valimiskomisjonil vaid Reformierakonna esitatud saja nimega valimisnimekiri, mis on ka kõige pikem. Selle eesotsas on senine linnapea Urmas Kruuse ja erukindral Ants Laaneots.

Veel olid oma kandideerimisdokumendid esitanud neli üksikkandidaati, ajalises järjekorras Margus Sarap, Lembit Langell, Gilbert Nahksepp ja Veiko Rämmel.

Tartu valimiskomisjoni esimees Jüri Mölder oli mitu päeva jõudnud muret väljendada, et dokumentide kontrollimine kuhjub, kui kõik tulevad viimasel hetkel. Ja enam-vähem nii ka läks.

Täna kella 11 paiku jõudis raekotta valimiskomisjoni kätte IRLi 65 nimega nimekiri, mille esikolmiku moodustavad riigikogu liikmed Peeter Laur-son, Margus Tsahkna ja Ene Ergma, neljas on haridusminister Jaak Aaviksoo ja viies ärimees Rein Kilk.

Samal ajal sotsid veel ootasid, kas nende 88-kohalist nimekirja, kus mehi ja naisi on täpselt pooleks, õnnestub veel pikemaks kasvatada. Sotsid on nimekirja esikolmikusse paigutanud kaks riigikogu liiget, Heljo Pikhofi ja Kajar Lemberi. Nende vahele jääb praeguses volikogus sotside fraktsiooni juhtiv Tõnu Ints.

Keskerakonna nimekiri küündis, nagu piirkonnaesimees Aadu Must ka varem oli öelnud, üle volikogu koosseisu. Lõpuks oli selles 53 nime. Musta järel on nimekirjas teisel kohal riigikogu liige Aivar Riisalu.

Endisest Rahvaliidust välja kasvanud Konservatiivse Rahvaerakonna Tartumaa ühen-duse esimees Merike Lillenberg ütles, et nende plaan oli ka jõuda välja täisnimekirjaga (49 nime – toim), aga see ei õnnestunud. Kandidaate tuli 41.

Erakondadele alternatiivi pakkuv valimisliit Vabakund sai kokku 50 nime, nimekirja eesotsas on filosoof Gea Kan­­gilaski, sotsioloog Jüri Ginter ja keelenaine Egle Pullerits.

Isamaaline Tartu Kodanik, mille ridades asub kandideerima teiste seas ka endine haridusminister ja nüüdne Eesti Rahva Muuseumi direktor Tõnis Lukas, läheb välja 36 nimega. Nende esinumber ja linnapeakandidaat on Imre Mürk.

Vasakpartei läheb välja kahe nimega – Viivi-Helbe Pel­­juh­­hovska ja Tulvet Noormägi.

Kokku esitati 439 kandidaati. Valimiskomisjon kontrollib nüüd esitatud dokumente, 12. septembril lõpeb vigade parandamine dokumentides.

15. septembril registreerib valimiskomisjon nõuetekohaselt esitatud kandidaadid. 16. septembrist algab aktiivse valimisagitatsiooni periood, mil poliitilised välireklaamid on keelatud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles