Maade riigistamise ohvrid otsivad kaaskannatajaid

Nils Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põllumajandusminister Helir-Valdor Seeder
Põllumajandusminister Helir-Valdor Seeder Foto: Liis Treimann

Läinud kümnendil riigistamise tulemusena oma Tartumaa Tähtvere valla maadest ilma jäänud õigusjärgsed omanikud otsivad seni varjul püsinud kaaskannatanuid, et jätkata ühisjõuna riigile võõrandatud maade tagasinõutamist.

Eilne Postimees kirjutas, kuidas minister Ivari Padar otsustas 2000. aastal jätta Tähtvere vallas maa õigusjärgsetele omanikele tagastamata, rentis selle ülisoodsalt riigifirmale ning erastas siis omakorda riigifirma endise põllumajandusministri osalusega ettevõttele.

Augustis pöördusid põllumajandusministri poole tema eelkäijate käskkirjade tühistamiseks oma ema esindav Toomas Marga, Tähtvere vallas talu pidav Hilja Valk ja Heldur Tõnissoni esindaja Peeter Schneider. Minister Helir-Valdor Seeder kinnitas esmaspäevases Postimehes, et moodustas komisjoni 1999.-2001. aastatel tema eelkäijate tehtud otsuste ja lepingute uurimiseks. Samuti uurib tehinguid maa-amet.

Seni on jätkanud maade tagasinõudmist veel vaid paar järjekindlat õigusjärglast, sest suurem osa leppis omal ajal kas EVP-kompensatsiooniga või loobus ka kompensatsioonist. «Loodan, et ka teised õigusjärgsed subjektid asuvad nüüd oma õiguste kaitsele ning võtavad minuga kontakti,» teatas Toomas Marga.

Heldur Tõnissoni esindaja Peeter Schneider ütles, et loodetavasti tühistab põllumajandusminister Seeder järelvalvemenetluse tulemusena enda eelkäijate Andres Variku ja Ivari Padari poolt allkirjastatud käskkirjad. Schneideri andmetel puudutas maast ilmajätmine kokku 260 õigustatud subjekti. «Õigustatud isikutest umbes 30 soovis tõesti saada vabatahtlikult kompensatsiooni,» teatas Schneider. «Ülejäänud juhtudel soovisid endiste omanike järeltulijad aga maade tagastamist, kompensatsiooni nõustus enamus vastu võtma üksnes siis, kui põllumajandusministeerium seadis nad fakti ette - kas kompensatsioon EVPdes või üldse mitte midagi.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles