Armunud kastis peavad pulmi ja lähevad reisile

Raimu Hanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Katrin Kalma (vasakult) ja Priit Strandberg mängivad nukkudega memme ja taati, kellel on raekojas pulmad. Abielu registreerib Jaanus Tepomees.
Katrin Kalma (vasakult) ja Priit Strandberg mängivad nukkudega memme ja taati, kellel on raekojas pulmad. Abielu registreerib Jaanus Tepomees. Foto: Gabriela Liivamägi

Vanemuine toob vaatajate ette hooaja esimese esietenduse. Kolm näitlejat. Kaks last, memm ja taat. Suures pappkastis käib kodu mängimine, mis viib vaatajad väga kaugele. Teatri Kodus on esietendusküpseks valmimas lastelavastus «Armunud kastis».
 

Tšehhi kirjaniku Ludvik Aškenazy kirjutatud ning Leino Rei dramatiseeritud ja lavastatud «Armunud kastis» laseb lastel ja nende vanematel vaadata pärisellu.

Lavastaja sõnul on publikul võimalus näha liikumist õnne suunas läbi erinevate põlvkondade.
«Noored elavad selles tundes, vanad veel mäletavad, lapsed alles mängivad. Mängivad elu. Ja see mäng on elu peegel – naljakas, kurb, ilus ja valus,» lisas ta.

Mäng pappkastis

Jutuks tuleb teineteisele meeldimine, armumine, kurameerimine, armukadedus, aga ka abielu ja elukaaslus.

Selles mängus jääb peale abielu ja seepärast tulevad mängupulmad koos registreerimise, pruudikimbu viskamise ja pulmareisiga.

Kuigi mäng käib mängult suures pappkastis, ulatub pulmareis väga kaugele – Egiptusesse.
Nii kaugele minek toob aga tüdrukule ja poisile kaasa suure pahanduse. Vanemad keelavad neil teineteisega mängida.

«Armunud kastis» on tõlkinud Johanna-Mai Vihalem. Kunstnik on Liisa Soolepp, muusikalise kujunduse on loonud Ardo Ran Varres ja valguskujunduse Martin Meelandi.

Noored näitlejad

Osatäitjad on noored näitlejad. Priit Strandberg lõpetas eelmisel aastal Eesti muusika- ja teatriakadeemia lavakunstikooli ja asus samal aastal tööle Vanemuises.

Katrin Kalma ja Jaanus Tepomees on kursusekaaslased. Nad lõpetasid tänavu kevadel Tartu Ülikooli Viljandi kultuuriakadeemia etenduskunstide osakonna ning on vabakutselised näitlejad.
Kalma sõnul ei ole ta oma senistes lavatöödes nukkudega mänginud. Ta ütles, et see on uus ja huvitav kogemus.

«Armunud kastis» esietendub teatrifestivali Draama lisaprogrammis pühapäeval kell 12. Vanemuine soovitab lavastust teatrisõpradele, kes on vähemalt viieaastased.
Järgmine lastelavastuse esietendus Vanemuises on «Totu kuul» – 16. novembril. Lavastab Kaili Viidas Endla teatrist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles