Kes otsib, see leiab seeni isegi praegu

Vilja Kohler
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Margus Ansu

Vilets seeneaasta pole sugugi igal pool vilets, seda võivad tunnistada eile Tartu Ülikooli loodusmuuseumi seenenäitusel hoolega eksponaate uurinud Tamme gümnaasiumi 2.c klassi õpilased Marko Kaspar Kõnd (vasakult), Egert Neumann ja Rasmus Vallimäe. «Ma olen sel aastal seeni söönud küll, emme ja issi käisid seenel, neil läks hästi, tõid tosin seent,» rääkis tõsise uurimistöö kõrvalt Egert Neumann.

Loodusmuuseumi seenenäitusel on tosinast kõvasti rohkem seeni, esindatud on pea 150 liiki. «See on tõesti üllatav tulemus, tänavu pole ju hea seeneaasta,» märkis seenenäituse kuraator mükoloog Kuulo Kalamees. «Arvasime, et heal juhul saame siia poolsada liiki.» Aga võta näpust: rohke saak korjati näitusele Elva lähedalt Vitipalust ja Otepää tagant Hobusemäelt. Kupatatult söödavad tamme-kivipuravikud on pärit aga Tartust ühelt haljasalalt.

Tasuta seenenäitus on TÜ loodusmuuseumi fuajees (Vanemuise 46) väljas ka täna kell 10–18, kell 11, 15 ja 17 jagavad asjatundjad teavet seente ja nende tunnuste kohta. Külastajad võivad näitusele kaasa võtta seeni liigi määramiseks ja täpsema info saamiseks. Üleval on ka seente mitmekesisust kajastav fotonäitus.

Kuid kas seeni tuleb tänavu ka teiste kantide metsadesse? «Ei julge ennustada,» kostis Kalamees. «Seened tahavad sooja ja niiskust, praegu Taevaskojas ja Valgemetsas metsad tolmavad. Kui vihma tuleb enne öökülmi, siis tuleb ka seeni.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles