Skulptuurid liiguvad ja helisevad

Raimu Hanson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaarel Kurismaa (70) seadis eile Tartu kunstimuuseumis üles oma näitust, mis avatakse täna õhtupoolikul.
Kaarel Kurismaa (70) seadis eile Tartu kunstimuuseumis üles oma näitust, mis avatakse täna õhtupoolikul. Foto: Margus Ansu

Kui kunstnik Kaarel Ku­­rismaa oli mõni aasta, täp­­semalt pool sajandit noorem, elas ta Tartu raeplatsi serval apteegi peal ühis­­elamus. Sealsamas viltuse hoone esimesel korrusel saab nüüd vaadata tema ülevaatenäitust.


Kurismaa tööde näitusel «Teise süütuse tuba» on skulptuurid, mis ei konuta niisama lihtsalt seinte ääres või keset saale vaatajatel jalus, vaid annavad endast elavalt märku. Mõni neist teeb häält, mõne küljes liigub miski, mõni on muidu üllatava väljanägemisega.



Näituse kuraator Indrek Grigor määratleb Kurismaa eesti kunsti klassikute hulka.


«Kuigi teda on kunstiteadlasel ränk klassikuks nimetada,» lisab kuraator. «Sest tema tööd on relvitukstegevalt siirad, nendes on mängulist lusti ja palju puhast rõõmu.



Niisuguste tööde autori kohta on keeruline kasutada tõsist sõna klassik, mida aga Kurismaa kahtlemata on.»



Klassik muigab


Klassik ise muigab seda juttu mõni meeter eemal kuuldes, võtab elektrilise kruvikeeraja ja suristab kokku järjekordse töö, mis on Tallinnast Tartusse sõidutamiseks lahti võetud.



Näituse avamiseni reedel on aega ööpäev. Nii et jõuab valmis teha ka uue skulptuuri. See on aastal 1974 alustatud sarja «Aastaajad» lõputöö. Kuid milline see välja näeb, ei tea täpselt kunstnik isegi.



«Ma võtsin mõningat kola kaasa,» selgitab klassik. «Mõtlesin, et kohapeal vaatan, kuidas hakkab vaim tööle ja kuidas füüsis jaksab.»



Kahes majas


Kunstimuuseumisse on Kurismaa toonud loomingut üldiselt oma kunstnikutee algusotsast. Viimaste aastate töid on ta rohkesti välja pannud Tartu kunstimajas. «Kunstimajas on põhiliselt heliinstallatsioonid, mis natuke kolisevad ja ärritavad, aga sealhulgas on ka ilusaid kohti,» lisab ta.



Mida tähendab näituse pealkiri «Teise süütuse tuba»? «See tähendab kindlasti midagi väga head ja puhast,» vastab kunstnik. «Samas on selles ka lapsemeelsust, mis on enamikule minu töödele omane.»



Sellist võimsat, kahe maja mitmes saalis avatud tööde väljapanekut seostab kuraator Grigor eesti ühe esimese avangardisti ja kineetilise kunsti viljeleja Kurismaa 70. sünnipäeva tähistamisega.



Juubilarist klassik on vahepeal mantli selga pannud ja läinud kiirustades puuri tooma. Näitus tuleb ju hiljemalt avamiseks üles seada.



Avangardisti kaks näitust Tartus


• Täna kell 16 avatakse Tartu kunstimuuseumi näitusemajas (Raekoja plats 18) Kaarel Kurismaa näitus «Teise süütuse tuba».


• Tartu kunstimaja (Vanemuise 26) suures saalis ja monumentaalgaleriis on avatud tema näitus «Topeltekspositsioon».


• «Topeltekspositsiooni» saab vaadata 8. novembrini, «Teise süütuse tuba» on avatud 11. jaanuarini.


• Kaks näitust keskenduvad Kurismaa kineetilistele objektidele, moodustades tervikliku tagasivaate tema loomingu sellele osale. 


• Eesti esimesi avangardiste ja kineetilise kunsti viljelejaid Kaarel Kurismaa on sündinud 1939 Pärnus, lõpetanud Tartu kunstikooli 1965 ja Eesti Riikliku Kunstiinstituudi 1971.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles