AirBaltic kärbib lende Tartusse

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Selle aasta juulis Riia–Tartu liinile tulles tegi AirBaltic esialgu nädalas neli edasi-tagasi lendu, kuu aja eest aga kasvatas lendude hulga kolmeteistkümneni.
Selle aasta juulis Riia–Tartu liinile tulles tegi AirBaltic esialgu nädalas neli edasi-tagasi lendu, kuu aja eest aga kasvatas lendude hulga kolmeteistkümneni. Foto: Margus Ansu

Veel kuu aja eest Riia ja Tartu vahelisi lende kolmekordistanud AirBal­­tic otsustas novembrist alates ära jätta lõunased väljumised teisipäeval ja neljapäeval, sest neile lendudele ei jagunud piisavalt reisijaid.


Kui Vanemuise teatri juht Paavo Nõgene teisipäeval Oslost Tartusse lendas, avastas ta vahemaandumisel Riias, et Air­­Balticu lõunane lend Tartusse on tühistatud.



Sel nädalal oli tegemist vaid eksitusega, mille lahendamise järel lend toimus, kuid järgmisest nädalast alates enam samal ajal Tartusse lennata ei saa.



«Me ei saa lubada luksust, et mõnel lennul on vaid 4-5 inimest,» ütles AirBalticu asepresident korporatiivsuhete alal Janis Vanags.



«Meie poliitika on hinnad võimalikult madalal hoida ja me ei saaks hindu säilitada, kui teeme selliseid luksusreise,» selgitas ta ning küsis retooriliselt: «Vaevalt keegi tahaks neid oma rahakotist kaudselt kinni maksta?»



Nullreisini välja


Tallinna Lennujaama käitlusjuht Rein Mark tõdes, et AirBalticu lõunastel lendudel on olnud võrreldes hommikustega oluliselt vähem reisijaid.



«Ükskord on lennuk isegi ühegi reisijata Riiast Tartusse tulnud,» ütles ta ja lisas, et päris tühja sõitu lennuk siiski ei teinud, sest Tartus ootas Riiga lendamist sel päeval kaheksa inimest.



Selle aasta juulis Riia–Tartu liinile tulles tegi AirBaltic esialgu nädalas neli edasi-tagasi lendu, kuu aja eest aga kasvatas  lendude hulga kolmeteistkümneni. See tähendas, et lennuk lendas Riia ja Tartu vahet kaks korda päevas kõigil päevadel peale laupäeva, mil oli üks lend.



Novembrist alates paari lennu ära jätmine ei tähenda aga Vanagsi sõnul, et Riia–Tartu liinil läheb kehvasti. «Meil läheb väga hästi. Lendude arvu suurendamise järel on kasvanud ka reisijate üldarv,» ütles ta.



Samas on Vanagsi sõnul reisijate koguarvu kasvule vaatamata vähenenud lendude keskmine täitumus. See sundiski firmat oma lennunumbrid kriitiliselt üle vaatama ja ära jätma kaks reisi, kus täitumus oli kõige kesisem.



Ambitsioonikad plaanid


Vanags rõhutas, et uue liini sissetöötamisel on muutused graafikus täiesti tavalised ja miski ei välista, et paari kuu pärast võetakse lende veelgi vähemaks või pannakse hoopis juurde tagasi.



«Kõik sõltub nõudlusest ja huvist. Kui tartlased tahavad lennata ja välismaalastele pakub Tartu huvi, siis me lendame nii palju, kui vähegi vaja,» rääkis Vagnas. «Kui huvi ei ole, siis peame jällegi korrektiive tegema,» lisas ta.



Lennujaama käitlusjuht Mark ütles, et iga uue lennuliini sissetöötamine nõuabki vähemalt pool aastat või rohkemgi aega.



Vanemuise juht Paavo Nõ-gene rääkis, et tema on hakanud Riia–Tartu lennu võimalust järjest rohkem kasutama. Veelgi sagedamini lendavad Nõgene sõnul uuel liinil Vanemuise teised teatriinimesed.



«Me oleme püüdnud kõik oma väliskülalised – lavastajad, kunstnikud ja solistid – tuua otse Tartusse,» lausus ta. «Otselend loob selleks väga tänuväärt ja mugava võimaluse.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles