Astroloogia sobib töö mängimiseks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Kuigi astronoomid teavad taevastest asjadest üha rohkem, ei näita ükski märk, et astroloogia lendab ajaloo prügikasti. Vastupidi, akadeemiline astroloogia kui kultuurinähtuse uurimine liigub hoopis ülesmäge, kinnitab astronoom Jaan Pelt.


Mõni aastat tagasi hakati India ülikoolides õpetama astroloogiat. Euroopas on astroloogia Suurbritannia kõrgkoolidesse toonud Briti organisatsioon Sophia Projekt, mille eestvedamisel saab astroloogiat ja selle ajalugu tudeerida Londonis Warburgi Instituudis, Kenti Ülikoolis (Canterburys) ja Walesi Ülikoolis (Lampeteris).



Dylan Evans (Bathi Ülikool, Inglismaa) kirjutas mõni aasta tagasi teadusajakirjas Nature, et Southamptoni Ülikoolis tegutseb kriitilise astroloogia uurimisrühm, mis uurib planeetide mõju viljakusele ja laste sünnile, sünnikuupäeva ja prostitutsiooni seost ning Jupiteri mõju alkohoolikutele.



Sophia Projekti õppeprogrammidega tutvunud Pelt kinnitab, et need on tõsised, näiteks kas või keeleõppe koha pealt. Ajalooliselt ja kultuuriliselt oluliste astroloogiliste lähtetekstide mõistmiseks peab tundma vanu keeli, sest need on nii babüloonia, sanskriti, hiina, kreeka kui ka ladina keeles.



Kuid ikkagi: miks õpetada ja õppida astroloogiat, millel pole teadusega mingit seost? Probleem on selles, et arenenud riikides toimetavad vaid kuni viis protsenti inimestest põllumajanduses ja 15–20 protsenti inimesi toodavad kõik muu vajaliku, vastab Pelt. «Aga ka ülejäänud peavad midagi muud tegema, et end ära toita,» lisab ta.  Astroloogia on üks ala, mis passib sobiva klientuuri olemasolul elatise teenimiseks.



Astroloogia kõlbab Pelti sõnul töö markeerimiseks ka sellepärast, et tänapäeval on inimestel tohutu surve olla teistsugune, mitmekesisus on turumajanduses väga minev kaup. «Inimene peab enda müümiseks teistest erinema,» arutleb Pelt. «Mida erilisem sa välja paistad, seda suurem staar oled.»



Sellepärast läheb nii meil kui mujal ilmas hästi kaubaks nii astroloogia kui ka vaimne liikumine new age, mis hõlmab paljusid alternatiivseid maailmavaateid ja elulaade, näiteks meditatsiooni, kanaldamist, reinkarnatsiooni ning ka «lahendamata saladusi» nagu ufod ja viljaringid. (TPM)

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles