Kärbe sunnib kliinikumi taas palkade kallale

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Palgakärpega süveneb oht, et TÜ Kliinikumi uue hoone kordorid hakkavad inimestest tühjemaks jääma.
Palgakärpega süveneb oht, et TÜ Kliinikumi uue hoone kordorid hakkavad inimestest tühjemaks jääma. Foto: Sille Annuk / Postimees

Haigekassa nõukogu otsustas vähendada raviteenuste hinda alates 15. novembrist kuus protsenti. Tartu Ülikooli Kliinikumi juhatuse liikme Mart Einasto sõnul on kardetud kärbe nüüd käes.



Aasta algusega võrreldes on Tartu arstide palgad niigi juba 9 protsenti langenud. Raha vähendamine sunnib kliinikumi aga taas palgafondi kallale.



Uus palgalangetus oleks Einasto hinnangul juba väga valuline ning kliinikumi ootavad ees tõenäoliselt keerulised ajad. «Naiivne on arvata, et kui meditsiinis raha vähemaks jääb, siis ravi maht ja kvaliteet säilivad,» märkis Einasto.



Töökohtade hoidmine on olnud kliinikumi üheks prioriteediks ning koondamisi pole ka nüüd plaanis. Täielikult seda välistada aga samuti ei saa, selgitas Einasto. Mis täpsemalt juhtuma hakkab, selgub kliinikumi juhtatuse koosolekutel ning tuleval nädalal algavatel läbirääkimistel töötajatega.



Tartu Ülikooli Kliinikumi juht Urmas Siigur on varem Tartu Postimehele öelnud, et rahanappuse tõttu luhtub nii mõnegi tõbise lootus veel tänavu haiglaravile pääseda. Kuna palgaraha moodustab kliinikumi eelarvest umbes poole, tähendaks kuueprotsendiline ravirahade kärbe Siiguri sõnul matemaatiliselt võttes 12-protsendilist palgalangust.



Einasto rõhutas, et ta ei soovi küll mitte kedagi ähvardada, ent mõnikord lihtsalt kiputakse ära unustama, et meie arstidele ja õdedel on tööturuks terve Euroopa. «Jätkuvalt on Euroopas mitmeid riike, kus tööjõupuudus meditsiini vallas on suur,» ütles Einasto.



Paari aasta eest peatus olukord, kus suur osa äsja ülikooli lõpetanud arstidest suundusid otse piiri taha tööle. Nüüd hakkab see tendents ilmselt taas süvenema, oletas Einasto. Arstid aga vananevad ning noori spetsialiste oleks hädasti juurde vaja.



Kliinikumi juhatuse liige Einasto teab, et neid, kes juba lahkunud, on äärmiselt keeruline kodumaale tagasi meelitada.



Omalt poolt soovib Einasto kolleegidele jõudu vastupidamiseks, sest rasked ajad tuleb kuidagi üle elada.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles