Reformierakond alustas Tartus võimuliidu loomiseks läbirääkimisi

Jüri Saar
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Reformierakonna esmaspäevahommikune nõupidamine linnapea kabinetis (laua otsas linnapea Urmas Kruuse, tema paremal käel ärimees Neinar Seli ning siis teised erakonnakaaslased).
Reformierakonna esmaspäevahommikune nõupidamine linnapea kabinetis (laua otsas linnapea Urmas Kruuse, tema paremal käel ärimees Neinar Seli ning siis teised erakonnakaaslased). Foto: Margus Ansu / Postimees

Esmalt Keskerakond, siis sotsid ja õhtul Rahvaliit oli linnapea Urmas Kruuse tänane ajakava uue võimuliidu moodustamiseks peetavatel läbirääkimistel.

Tartu senisel võimukoalitsioonil - Reformierakond, Keskerakond, Rahvaliit - piisaks saadud ühtekokku 28 volikogukohtast Tartus ühiselt võimule jäämiseks. Siiski ei kiirustanud valimised 17 saadikukohaga võitnud Reformierakond ametlikult vana sõpruse uuendamist kinnitama.

Valimistel Reformierakonnale 6108 häält toonud Urmas Kruuse helistas siiski juba häälte lugemise ööl Rahvaliidu esinumbrile ja senisele Tartu abilinnapeale Karin Jaansonile, et uurida, kas Rahvaliit on koostöö jätkamisest huvitatud. Ning sai vastuseks jahi.

Niisamuti vahetas Kruuse õnnitlusi Keskerakonna esinumbri Aadu Mustaga, kes aga täna hommikul kinnitas Tartu Postimehele, et seni veel oli vähemalt formaalset tegu vanade tuttavate omavahelise jutuajamisega, sest Keskerakonna Tartu juhatus plaanis kujunenud olukorda arutama koguneda alles pärast tööpäeva lõppu.

Pärast täna kell 11 linnapea kabinetis alanud Reformierakonna Tartu piirkonna juhatuse koosolekut kinnitas Kruuse, et alustab kohtumisi kõigi teiste volikogusse pääsenud erakondade delegatsioonidega, et selgitada programmilisi kokkupuutepunkte.

Kohtumised algasid kell kaks päeval Keskerakonnast, kell neli oli kokkusaamine sotsiaaldemokraatidega ja kell kuus õhtul Rahvaliiduga. Homseks on aga kokku lepitud kohtumine Isamaa ja Res Publica Liidu esindajatega.

Aadu Must ütles, et Reformierakonnaga on neil küll ühine linnajuhtimise kogemus, aga valimisteööl pikalt viibinud tulemusi oodates ning erakondade programme lugedes selgus, et paraku on programmi ühisosa kõige vähem. «Kõik on aga räägitav ja tulebki läbi rääkida. Meie platvormis on kirjas näiteks tasuta koolitoit - mõni ütleb, et see on populism, aga no ei ole ju. Me räägime platvormide valukohad üle ja vaatame kus on kompromissid võimalikud,» märkis Must.

Pärast Raekojas Reformi esindajatega peetud konsultatsioone ütles Must, et need möödusid vastastikkuse mõistmise õhkkonnas. «Käisime läbi programmi need punktid, kus on Reformierakonnaga erinev maailmavaade. Jõudsime sinnani, et paljudel juhtudel on võimalikud kompromissid ja - kui hakata koostööst rääkima - tuleb mõned asjad panna prioriteetide nimekirja mööndusega, et masu ajal tuleb teha valikuid, mis on kohati rasked,» rääkis Must.

Ta möönis, et kindlasti astuti kohtumise tulemusel uue koalitsiooni moodustamisel samm lähemale ja jutust käis läbi ka Rahvaliidu nimi.

Sotsiaaldemokraatide nimekirjas uude volikogusse valitud Tõnu Ints kinnitas enne kohtumist Reformierakonna esindajatega, et kindlasti oleksid nad valmis koalitsiooni moodustamisel osalema, ent initsiatiiv on Reformierakonna käes. Ints ütles õhtul pärast kohtumist raekojas, et sotsidele koalitsiooni moodustamiseks pakkumist ei tehtud.

Isamaa ja Res Publica Liidu nimekirjas 3989 häält kogunud Margus Tsahkna oli täna Tallinnas ja lausus olukorda kommenteerides, et enne peab vana koalitsioon selgeks mõtlema, mida teha.

Tsahkna ütles ka, et tema meelest valimistulemused ei ole veel lõpuni selged, vaja on ära oodata, milliseks kujuneb roheliste saatus ja kuidas see mõjutab teiste erakondade kohtade arvu.

Nii Reformierakonna kui IRLi inimesed on võimalikust ühisesse koalitsiooni asumisest meenutanud aga ka varasemat ühist linnavalitsemist saatnud erimeelsusi. Kampaania ajal teravalt praegust linnavõimu kritiseerinud Tsahkna lausus aga, et nüüd on mõlemal erakonnal teised tegijad.

Reformierakonna liige Veljo Ipits ütles, et selleks, et loobuda edasisest koostööst Keskerakonna ja Rahvaliiduga, peaksid IRL ja sotsid tõestama, et neil on uusi värskeid ideid, millest on valimiskampaania ajal palju juttu olnud.

«Kui valida on ideetuse ja vana vahel, tuleb valida vana,» ütles Ipits.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles